Amor Roma av Erik Fosnes Hansen

Erik Fosnes Hansens vender seg til Skandinavias fremste diktere i sin lyriske hyllest til “Den evige stad”. Resultatet er Roma verdig.

ixhxpn7ycsbhipmtsiwmDet hører til sjeldenhetene at noen trykker store opplag av en bok som i svulstige ordelag omtales som en “lyrisk reisefører”. Det hører vel egentlig til sjeldenhetene at en slik bok i det hele tatt finner veien til trykkeriet. I år er derimot året, og Cappelen Damm har satset på en nyutgivelse av forfatter og Roma-entusiast Erik Fosnes Hansens diktantologi Amor Roma.

En begeistret redaktør

Diktantologien så dagens lys i 1989, og utkom i De norske Bokklubbenes Lyrikkvenner. En ”begeistret redaktør” for antologien var, da som nå, Fosnes Hansen. Etter et kvart århundre er antologiens prosjekt fremdeles tydelig:

“Jeg tror i dag, som i 1989, at en slik gåtefull by bare kan begripes delvis og i gjennomlysende glimt, og de beste glimtene er det vel bare dikterne som kan skape.” Erik Fosnes Hansen

Diktantologien tar utgangspunkt i geografiske plasseringer i Roma, og her finner leseren bidrag knyttet til steder som den protestantiske kirkegården, Capitol, Forum Romanum eller Via Appia. Reiseføringene er mange, dikternes opplevelser likeså.

Foto: Cappelen Damm
Erik Fosnes Hansen. Foto: Cappelen Damm

Et skandinavisk drømmelag
Hvert bidrag er med nøysomhet valgt av redaktøren. Det er også et gjennomgående trekk at alle bidragene stammer fra nordiske diktere med sterke forhold til den italienske hovedstaden. Med andre ord: det er et skandinavisk drømmelag som Fosnes Hansen har stablet på beina. Henrik Ibsen, Jens Bjørneboe, Karin Boye, Olaf Bull og Carl Snoilsky er bare noen av dikterne hvis Roma-kjærlighet får leve videre i antologien. I tillegg til to bidrag av redaktøren selv, da henholdsvis ”Urbs” og ”Via Appia Antica”.

Bidragene er som byen selv: enkelte utmerker seg, etterlater dype fotavtrykk, andre glir videre som en myk og stille bakgrunn. Blant favorittene finner jeg André Bjerkes sjarmerende bidrag som får selv en eksepsjonelt heftig bakrus til å høres festlig ut.

Roma er en by som det er enkelt å forelske seg i. Amor Roma er preget av det samme. Dette er en antologi du vil føle tilhørighet til – uansett om det er for første eller tiende gang du vandrer over brosteinene i Trastevere.terning5

Amor Roma er en verdig hyllest til en av Europas mest sjarmerende byer.

Forlag: Cappelen Damm(2015)

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *