Senter for kriserammede åpnet i Aten

Om lag 37.000 personer skal få hjelp gjennom det nye senteret for kriserammede i Aten. Senteret åpnet formelt i dag og er finansiert av Norge gjennom EØS-midlene.

Den økonomiske krisen i Hellas har rammet mange svært hardt. Tall fra EUs statistikkontor viser at av en befolkning på 10,7 millioner lever hver tredje innbygger nå under fattigdomsgrensen eller i fattige kår.

Gjennom EØS-midlene er det satt av om lag 4,3 millioner euro til akutte tiltak for fattige og hjemløse i Aten.;

Gratis legetimer og medisiner, matkuponger, hjelp til å søke arbeid og juridisk rådgivning er noen av tjenestene som tilbys ved det nye senteret like ved sentralstasjonen i sentrum av den greske hovedstaden.

Tilstrømningen viser at behovene er store. Dørene har vært åpne en stund allerede, selv om den formelle innvielsen først fant sted i dag. De første par månedene har om lag 4000 personer fått gratis legehjelp og medisiner. Det er delt ut matkuponger til 3500 familier, og hjelpetelefonen har besvart over 4700 henvendelser.

Senteret for kriserammede driftes av Aten kommune og Open Society Foundation og deres samarbeidspartnere.

– Velferdsutfordringene i det greske samfunnet er store. Dette senteret viser hvordan offentlig sektor og frivillige organisasjoner kan jobbe sammen om å utgjøre en forskjell i folks hverdag. Vårt mål er at dette samarbeidet kan være en modell for liknende prosjekter, sier Vidar Helgesen, statsråd for EØS-saker og forholdet til EU.

Hellas mottar til sammen 63,4 millioner euro i EØS-midler fra Norge i inneværende periode. EØS-midlene er Norges bidrag til å redusere økonomiske og sosiale ulikheter mellom landene i EØS-området. Støtten skal også styrke kontakten og samarbeidet mellom Norge og de 16 mottakerlandene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *