OVER 200 DEMONSTRANTER ARRESTERT

Mandag ble 234 nye, fredelige demonstranter anholdt utenfor rettslokalene hvor kunngjøringen av dommen i Bolotnaya-saken ble gitt.

Tekst: SYNNE LARSEN            Hentet fra amnesty.no med tillatelse

Amnesty har registrert en bølge av arrestasjoner under vinterlekene og i dagene etter at OL-ilden sluknet.

– De tilsynelatende vilkårlige arrestasjonene viser tydelig hvordan russiske myndigheter ikke har tenkt å løsne grepet om sivilbefolkningen og fortsetter med grove brudd på ytrings- og forsamlingsfriheten, sier John Dalhuisen, direktør for Amnesty Internationals program for Europa og Sentral-Asia.

Flere hundre nye demonstranter arrestert
De siste arrestasjonene skjedde da aktivister på fredelig vis viste sin avsky mot kunngjøringen av dommen mot åtte demonstranter i saken om Bolotnaya-demonstrasjonen.

LES MER HOS AMNESTY

Mandagens arrestasjoner skjer etter de vilkårlige arrestasjonene av nærmere 200 demonstranter og journalister utenfor den samme rettsalen fredag forrige uke, da de siktede i Bolotnaya-saken ble dømt. I mellomtiden ble to andre aktivister arrestert igjen i Sotsji søndag og risikerer å bli idømt opptil 15 dagers administrativ forvaring.

– Kun én dag etter at Russland ble hyllet på verdensscenen under avslutningsseremonien for de olympiske vinterleker i Sotsji, har russiske myndigheter vist frem den nakne sannheten om hvordan tilstanden i landet er i dag. De som uttrykker kritikk mot regimet risikerer alvorlige følger, fortsetter John Dalhuisen.

Høye bøter
Noen av dem som ble arrestert utenfor rettssalen i Moskva har siden blitt løslatt, men de fleste står overfor administrative bøter på opptil 30 000 rubler (rundt 800 dollar) for å ha deltatt i en såkalt «uautorisert samling».

Vladimir Akimenkov, en tidligere tiltalt i Bolotnaya-saken og samvittighetsfange, var blant dem som ble anholdt på fredag og igjen mandag denne uken. Nadezhda Tolokonnikova og Maria Alyokhina, tidligere samvittighetsfanger som ble dømt til fengsel for fredelig aktivisme i forbindelse med punk-kollektivet Pussy Riot, ble også arrestert utenfor retten, angivelig for å ha brutt trafikkreglene som fotgjengere.

Arrestert i Sotsji
De to aktivistene som ble arrestert i Sotsji søndag – Olga Noskovets og David Khakim – skulle i retten i går. Høringene av dem ble forsøkt gjort bak lukkede dører, noe som også bryter med russisk lov. Forsvarerne tok affære slik at høringene igjen ble åpne. Olga Noskovets hadde ikke fått mat da det var gått mer enn 24 timer siden hun ble anholdt.

Om de blir dømt og fengslet vil Amnesty International anse dem som samvittighetsfanger og be om at de løslates umiddelbart og betingelsesløst.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *