Macbeth

Jo Nesbø leverer en dystopisk murstein, men det er heldigvis kvalitet over den.

Det er en stund siden jeg leste boken, men nå er det på tide å få ut anmeldelsen. Noen ganger leser du en bok som alle andre elsker og som du ser at er bra skrevet men som ikke fenger deg nevneverdig. Dette var dessverre en sånn bok for meg. Jeg elsker Jo Nesbø og det meste han skriver, men denne her var ikke noe for meg. Heldigvis kommer det mer om Harry Hole i juni, og DET gleder jeg meg til!

Dystopisk og fascinerende univers

Misforstå meg rett, det er et lite kunststykke å klare å ta Shakespeare sin Macbeth inn til en dystopisk, moderne tidsalder. For alt i verden, han gjør en god jobb med å beholde karakterer og steder fra den originale MacBeth. Boken er veldig visuelt skrevet og du blir dratt inn i en verden full av korrupsjon og makt, hvor groteske drap skal sikre makt til Macbeth. Det er bygget et helt lite univers som i seg selv er ganske fascinerende. Jeg elsker beskrivelsene og måten de bygger opp dette universet på. Det er uhyre lett å se for seg både karakterene og det universet de ferdes i. Det kunne vært interessant å sett denne som film.

Shakespeare skrev Macbeth i middelalderen, og vi vet jo alle hvor grotesk middelalderen kunne være. Det er selvfølgelig bragt videre i Nesbø sin Macbeth også. Heldigvis. For mitt vedkommende er det dette som gjør at boka faktisk blir spennende, på tross av alt makt og korrupsjonspreik. For det er det jeg har problemer med å svelge, at det er så sentrert rundt makt og korrupsjon, noe jeg har liten interesse av.

Mannsdominert

Det er også en veldig mannsdominert verden, som kanskje ikke appellerer veldig til meg som kvinne. Kvinnene i historien er hjelpere eller sabotører, alt etter som. Men Lady derimot er en fascinerende og sterk karakter på tross av hennes historie og hennes lidelser. Macbeth blir egentlig litt patetisk i forhold der han lar seg styre av kjærlighet og troskap til Lady og et ønske om en stadig bedre tilværelse med mer penger og mer makt.

Så, alt i alt er dette et solid stykke arbeid, og det er utrolig hvor godt gjennomført det er. Men som sagt, ikke helt i min gate.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *