Lyset skinner i mørket

on

Der bestemor bor er det helt, helt mørkt om natta. Nesten. Iver gruer seg til å sove over. Heldigvis vet bestemor råd. Lyset kommer alltid tilbake, trøster hun. Hver eneste morgen kommer det på himmelen

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

lyset skinner i mørketLyset skinner i mørket klarte jeg ikke helt å få taket på, og jeg sliter med å forstå om Håvard Syvertsen egentlig skriver for barn, eller for voksne. Det føles som en blanding, likevel treffes ingen av oss optimalt.

Jeg tror Lyset skinner i mørket prøver å belyse noe viktig på en fin måte, men for meg ender det opp med å virke platt og kjedelig. Det er viktig at små ting, som kan virke store for barn, blir tatt seriøst og at det blir belyst. Derfor er det veldig fint at Håvard Syvertsen gir det å være mørkeredd en hel bok å boltre seg på, jeg skulle bare ønske at selve historien var mer spennende og mer engasjerende.

For meg er tittelen det mest fascinerende med hele boka. Har Håvard Syvertsen kommet opp med den selv, fortjener han virkelig en hel del ære. Tittelen er spennende, forvirrende og fin. Tittelen gjør at jeg blir nysgjerrig – og den fikk meg til å ville lese boka.

Illustrasjonene er fine, men heller ikke disse er det noe ekstraordinært eller unikt med. De har en viss sjarme og mystikk i seg, men slutter for tidlig å være spennende, dermed bidrar illustrasjonene til å gjøre boka lite engasjerende – det skjer for lite i tegningene.

Boka blir bedre for hver side, og etter at både den og jeg har varmet oss opp litt, blir det ganske ålreit lesestoff. Jeg sliter med å finne noe som er kjempebra, eller fantastisk, men jeg klarer å følge med på handlingen og blir til en viss grad underholdt. De tre siste sidene er bokas beste sider, og får frem mange gjennomtenkte og viktige poenger. Det er slutten av boka som gir historien personlighet og noe å ta tak i.

Boka har fått ”god natt” merket av forlaget, som forteller at boka passer som lesestoff på sengekanten rett før leggetid. Det skal være nært, varmt og trygt. Boka er absolutt trygg, men jeg mener den skorter på nærhet. Boka er middels varm. Ikke noe over vanlig kroppstemperatur, for å si det sånn. Om denne boka egentlig passer noe bedre om kvelden enn om dagen er jeg ikke helt overbevist om, men det gjør i hvert fall ikke noe å lese den rett før man skal tre inn i drømmeland.

Lyset skinner i mørket er en helt ålreit bok, som språklig sett er godt skrevet. Boka når ikke helt opp hos meg, og detter litt ned på rangeringen fordi jeg føler den ikke treffer verken barn eller voksne spesielt godt. Terningkast 3

Skrevet av: Håvard Syvertsen

Illustrasjoner av: Akin Düzakin

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2013

ISBN: 9788203255977

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *