Lensmann Bengt Alvsaker er tilbake og får den vanskeligste saken så langt i hans karriere.
Klokken er 05 om morgenen og 250 deltagere i Norseman Xtreme hopper ut i mørke og kalde fjorden. Etter hvert som alle kommer seg i mål ligger deltager 22 igjen i vannet. Død. Men ved opptelling når alle er i land, viser det seg at deltager 22 faktisk er kommet i mål, så hvem er deltageren som ligger i vannet? Alvsaker og teamet hans må grave dypt i bygdas hemmeligheter for å finne svaret.
Om å grave i hemmeligheter
Med idylliske Hardangervidda som bakteppe bygger Agnes Lovise Matre opp en spennende og bekmørk krim. Som i de tidligere bøkene er hun opptatt av det man ikke snakker om og bygdetrollet som virkelig vet å bade seg i glansen av bygdas mange hemmeligheter. Her handler det om ekstrem kristendom som omtrent bare hører til i bibelbelte på Sørlandet. Det handler om unge jenter og gamle menn. Graviditeter og skam.
Les anmeldelsen vår av Kledd naken her.
Vi blir stadig mer kjent med Bengt Alvsaker også. Spesielt hans relasjon med gutten hans Thomas, en relasjon han har bygget opp en enorm skyldfølelse for at han har forsømt store deler av Thomas sitt liv. Vil han klare å la sønnen komme først mens han er på besøk denne gangen? Men i motsetning til veldig mange andre krimhelter er ikke Alvsaker en skadeskutt fugl som strever med å holde hodet over vannet. Han er såpass sterk, trener såpass mye og passer kosten sin så bra, at han faktisk selv deltok i Norseman Xtreme. Det har til og med ordnet seg på kjærlighetsfronten med Lerke, krimteknikeren fra Bergen. Det meste er på stell hos Alvsaker med andre ord, med unntak av sønnen som han stadig ser ut til å forsømme litt. Han er en mangefasettert karakter som jeg gleder meg til å bli enda mer kjent med.
En spennende reise
Det har vært spennende å følge reisen til Matre fra eget forlag til Gyldendal. Jeg er som henne også oppvokst i det som en gang var en liten bygd og jeg kjenner godt igjen mye av det hun skriver om. Om normene og reglene på slike steder, som gjør at man fortier alt som ikke passer inn. Den menneskelige smerten som dette forårsaker og hvordan folk håndterer den. Hvordan ting som har skjedd for mange, mange år siden har ringvirkninger til den dag i dag. Det er definitivt et godt grunnlag for flere bøker selv fra et lite sted som Øystese.
Les anmeldelsen vår av Skinnet bedrar her.
En annen ting som kjennetegner Matres bøker, bortsett fra det gode språket, er det at hun tar opp vanskelige tema som det er vondt å snakke om. I Kledd Naken handlet det spesielt om voldtekt og i Skinnet Bedrar var det omsorgssvikt som sto fremst. I denne boken er det hvordan religion kan misbrukes til å få kontroll over andre mennesker, og hvordan spilleavhengighet kan ødelegge et helt liv. Jeg er veldig spent på hva som blir bakteppet for neste bok i serien.
Gode kilder og godt språk
Dette er en god tredjebok i en serie som har engasjert leserne såpass at den stadig ligger høyt på bestselgerlistene. Det snakkes stadig om bøkene i grupper på Facebook og samtlige er enige om at det er sterke, gode bøker og at forfatteren har godt grep om språket og miljøet hun beskriver. Hun har benyttet seg av gode kilder som gjør historiene troverdige, selv om det er litt spesielt at det skjer så mye kriminalitet på et så lite sted. Men hva vet jeg, kanskje det skjer like mye på sånne steder som i storbyene?