Frukthagen

Frukthagen

Endelig er Cormac McCarthys klassiker The Orchard Keeper blitt oversatt til norsk.

Anmeldt av Lene Reinskau

The Orchard Keeper, ført i pennen av Cormac McCarthy, ble først utgitt i 1965, og er nå for første gang oversatt og utgitt på norsk. Handlingen finner sted i Knoxville, Tennessee og er lagt til 1930- årene. Boken har for lengst fått status som en klassiker og har ofte blitt sammenlignet med William Faulkners forfatterskap. Mest kjent er nok McCarthy for The Road (Veien) som rullet over filmlerretene med blant annet Viggo Mortensen og Charlize Theron i hovedrollene.

Frukthagen2Det knyttet seg derfor stor spenning til den norske oversettelsen. Det er utfordrende å skulle oversette en klassiker, som i stor grad bæres av McCarthys språk. Hans malende og intense beskrivelser av menneskene og omgivelsene deres, som står i sterk kontrast til de ubarmhjertige omgivelsene og den røffe tonen mellom karakterene. En utfordring jeg synes oversetteren har klart utmerket. Dialogene og skildringene flyter godt. Jeg setter pris på at det fargerike språket til karakterene ikke er ”pyntet på”.

Vi blir viklet inn i et nett av drama og fargerike karakterer. John Wesley møter hjemmebrenneren Marion Sylder. Lite vet noen av dem om at Sylder tidligere har drept Johns far… Gjennom Johns gamle onkel, får vi også en innsikt i hvordan livet artet seg for folk i sørstatene i ”gamle dager” med sin overtro og visdom. De fleste kan nok smile gjenkjennende til scenene der de unge guttene hverdagsfilosoferer som venner gjerne gjør: ”Du sa jo at niggere er like bra som hvite.” ”Sa jeg ikke det. Jeg sa at noen niggere er like bra som noen hvite.” Kloke ord å ta med seg synes jeg. Vennskapet og det intrikate forholdet må sies å være et av bokas hovedtema.

Boken holder seg godt og føles like aktuell i dag, og gjør seg godt under juletreet for en som er glad i god samtidslitteratur. Den krever derimot litt av leseren, siden man må lese litt mellom linjene og forstå ting ut i fra konteksten. Ting blir oftest antydet, mer enn direkte fortalt. Det er ikke alltid like klart hvor man er i tid og sted, eller hvilken av karakterene sine øyne man ser ting gjennom. Ikke at det nødvendigvis bør stoppe en fra å plukke opp boka. Den byr på en unik leseropplevelse med sine fantastisk virkningsfulle skildringer av miljø og hendelser er på et nivå man ikke finner hos så mange andre forfattere.

terning4Forlag: http://www.gyldendal.no/

Utgivelsesår: 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *