Ild

Herlig avslappende og underholdende i en ellers mørk og kald februarmåned. Ild er oppfølgeren til storsuksessen Sirkelen, som allerede er solgt til forlag over hele verden.

Anmeldt av Lene Reinskau

Svenske Mats Strandberg og Sara B. Elfgren beviser med Engelfors- serien at man ikke trenger å gå langt for å finne forfattere som skal skrive gode ungdomsromaner innen fantasy sjangeren. Helt fra starten av fanger boka deg og slipper ikke taket før siste side er lest. Den er like velskrevet som bøkene til andre populære forfattere som Kelley Armstrong og Stephenie Meyer. I likhet med disse forfatterne kan like gjerne denne serien leses av voksne, som av ungdom.

Til tross for de unaturlige fenomenene i boka, føles den mye mer jordnær og ekte enn andre bøker jeg har lest innen fantasy sjangeren. Det har kanskje noe å gjøre med at handlingen er lagt til et lite, gudsforlatt sted i Sverige, som forfatterne har gitt navnet Engelfors. Til tross for det idylliske navnet, er det en følelse av uhygge i det lille stedet.

I sentrum for dette står seks tilsynelatende ganske så alminnelige ungdomsjenter, med ganske så alminnelige problemer som håpløse foreldre, mobbing, kjærlighetssorg og sjalusi. Til tross for hvor ulike jentene er, er dem enten dem vil det eller ikke en del av ”De utvalgte”. Valgt ut til å kjempe mot onde krefter og apokalypsen og med noen ganske så spesielle evner. De vet egentlig ikke hvem fienden er, noe som bare forsterker følelsen av uhygge. Rådet som kontrollerer heksevirksomhet er ikke fremmed for å bruke harde midler for å beholde sin kontroll og henger over ungdommene som hauker.

Som ikke det var nok, er Engelsfors forført av en bevegelse som kaller seg Positive Engelfors. Ikke ulikt filosofien kjent fra the Secret, lærer den om kraften i positiv tenkning. Høres kanskje harmløst nok ut? Det viser seg fort at det er vanskelig selv for de mest skeptiske å ikke la seg rive med, og dem som velger å stå utenfor får det fort vanskelig. Gruppepress/massesuggesjon og hvor viktig det er å tenke selv, er viktig tema. Kanskje spesielt i den sårbare ungdomstiden.

Forfatterne tar også opp andre vanskelige tema som mobbing. Uten å belære, får dem tydelig frem hvor ødeleggende det kan være for ens liv. Det er vanskelig for en ungdomsskoleelev å være annerledes, noe hovedpersonene får føle på kroppen. I likhet med tenåringer flest krangler de, blir forelsket og gjør opprør. Relasjonene er noe mer jordnære og naturlige i den boka enn i f. eksempel Twilight-serien. Spesielt kjærlighetsforholdene er ikke så fulle av søtsuppe og melodrama, forfatterne våger også å la en av jentene forelske seg i en ande andre jentene. Ikke uten grunn har forfatterne blir rost for å ha mot til å ta opp tema som sex og dop på en usminket måte.

Til tross for all magien og spenningen, blir boka aldri for skremmende. Den har nok humor til å lette på stemningen. Man gråter, ler og biter negler sammen med karakterene. Jeg gleder meg allerede til den avsluttende boka i serien, Nøkkelen, som gis ut til høsten.

terning6Forfatter: Mats Strandberg og Sara B. Elfgren
Forlag: http://www.gyldendal.no/
Utgivelsesår: 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *