Forventer mer bistand til utdanning

– Økningen i bistand til utdanning er et godt signal fra den avtroppende regjeringen, men vi forventer en større økning fra Solberg-regjeringen som et første steg mot en #Jentemilliard, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan Norge.

Plan Norge utfordret i valgkampen listetoppene i samtlige partier til å øke den årlige bistanden til utdanning med én milliard – en Jentemilliard – i løpet av neste stortingsperiode. To av tre toppkandidater sa ja, blant dem Erna Solberg, Siv Jensen og avtroppende utviklingsminister Heikki Holmås.

Ifølge statsbudsjettet ønsker den avtroppende regjeringen å øke utdanningsbistanden fra 1,6 til 3 milliarder. En jevn opptrapping for å nå dette målet skulle da tilsi en økning på 350 millioner, mens løftet om en jentemilliard betyr 250 millioner. I forslaget til statsbudsjett er økningen imidlertid på kun 150 millioner kroner.

– Vi regner med at Solberg-regjeringen øker bistanden til utdanning med minst 100 millioner til, for ikke å bli liggende etter skjema med den lovede Jentemilliarden, sier Per Kristian Sbertoli, politisk rådgiver i Plan Norge.

Plan Norge er tilfredse med at Stoltenberg-regjeringen legger opp til en fortsatt økning i den totale bistanden, med mål om å bevilge én prosent av Norges brutto nasjonalinntekt (BNI). Plan oppfordrer Solberg-regjeringen til minst å opprettholde dette nivået.

– Dersom den nye regjeringen ønsker å kutte på områder de mener ikke leverer gode nok resultater, bør de bruke disse midlene til en ytterligere satsning på utdanning, i stedet for å redusere samlet bistand, sier Sbertoli.

Plan er for øvrig glade for at den avtroppende regjeringen lover å styrke arbeidet med å inkludere funksjonshemmede i utdanningsbistanden. Organisasjonen forventer at den nye regjeringen følger opp løfter om å inkludere funksjonshemmede i alle deler av utviklingspolitikken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *