FN: Over ni millioner drevet på flukt i Syria

Genève (NTB-AFP): Ni millioner syrere er nå på flukt. En humanitær katastrofe utspiller seg rett foran øynene på en hel verden uten at det gjøres noe for å stanse den, fastslår FNs flyktningsjef.

Krigen i Syria har produsert verdens største flyktningkatastrofe. Fire av ti syrere har måttet flykte fra sine hjem i løpet av den tre år lange konflikten.

Av de over 9 millioner flyktningene befinner over 6,5 millioner seg fortsatt i Syria, mens 2,6 millioner har reist til andre land i regionen.

– Det er samvittighetsløst at en humanitær katastrofe på denne størrelsen utspiller seg foran øynene våre uten at det skjer meningsfulle framskritt for å stanse blodbadet, sier FNs høykommissær for flyktninger, António Guterres.

Krever innsats

– Ingen innsats burde være uprøvd for å skape fred. Og ingen innsats bør være uprøvd for å minske lidelsene til de uskyldige menneskene som har havnet i denne konflikten, og som er tvunget fra sine hjem, lokalsamfunn, arbeid og skoler, sa Guterres i en uttalelse fredag.

Mindre enn 4 prosent av de syriske flyktningene har så langt kommet til Europa. Men stadig flere risikerer livet for å komme seg dit. Mange har allerede druknet på vei over Middelhavet til Italia.

Libanon

FNs flyktningsjef understreker hva krisen innebærer for et land som Libanon, som har tatt imot nesten 1 million flyktninger, og som mot slutten av året er ventet å ha mottatt ytterligere 600.000.

Sett i forhold til folketallet ville dette tilsvart 19 millioner flyktninger i Tyskland.

Hundretusener befinner seg dessuten Jordan, Tyrkia og Irak.

– Forestill dere de knusende sosiale og økonomiske konsekvensene denne krisen har hatt for Libanon og andre land i regionen, sier Guterres, som etterlyser en langt større innsats fra verdenssamfunnet. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *