Fire millioner barn trenger hjelp

Barna på Filippinene er spesielt sårbare etter tyfonen Haiyan. FN anslår at til sammen fire millioner barn kan være rammet av katastrofen. 

— Barn blir alltid hardt rammet av katastrofer som dette. Alt som er kjent og trygt for barna, blir dramatisk endret eller ødelagt. Mange har nå mistet hjemmene sine, kommet bort fra foreldrene og er uten mat, drikke og livsviktige medisiner. Vi er derfor spesielt opptatt av å ivareta og beskytte barna, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan Norge.

Totalt sett har Plan 40.000 fadderbarn på Filippinene, rundt 3000 av disse har faddere i Norge. De aller fleste barna bor i områdene som nå er rammet av tyfonen. Carin van der Hor, Plans landdirektør på Filippinene forteller om kaotiske tilstander og totalødeleggelser som gjør det vanskelig å komme fram i områdene.

— Det er hjerteskjærende å se overlevende etter tyfonen som forsøker å samle sammen eiendeler fra livene sine.  Vi jobber med å få oversikt over forholdene for fadderbarna og deres familier, men det vil ta tid å få samlet all informasjonen vi trenger, sier hun.

Plan i Filippinene er i gang med nødhjelpsarbeidet og deler blant annet ut vannrensepakker, presenninger, telt og tepper til flere tusen mennesker.

—Det viktigste etter at en katastrofe inntreffer, er å gi livreddende hjelp. Vi bidrar nå med rent vann og hygieniske sanitærforhold. Vi fokuserer også innsatsen spesielt på barna, for å sikre dem beskyttelse og gi livsviktig hjelp, sier Jørn Johansen i Plan Norge.

Plan har arbeidet i Filippinene i mer enn 50 år og har lang erfaring med å hjelpe barn utsatt for naturkatastrofer og andre kriser. Plan tar del i det nasjonale beredskapsarbeidet i håndtering av tyfoner, ledet av FN.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *