Filippinene: Sliter med å få hjelpen inn

–    Røde Kors på Filippinene jobber nå på spreng med å redde liv, søke etter overlevende og gi hjelp til de som er kommet til evakueringssenterene. Veiene inn til mange av områdene som er rammet er blokkert av trær, strømledninger som har falt ned og ødeleggelser på selve veien. Det har også kommet rapporter om jordskred som følge av tyfonen.  Det vil ta dager å få ryddet veiene slik at nødhjelp kan komme fram til de som trenger det aller mest, sier fungerende utenlandssjef i Røde Kors, Mattis Raulstøl.

Kommunikasjonslinjene nede

Etter at rapportene begynner å komme inn fra de rammede områdene, ser man konturene av en massiv katastrofe som har hatt store konsekvenser for befolkningen særlig i Leyte – området, men også i de nordre delene av Cebu, Iloilo og Palawan.I tillegg er kommunikasjonslinjene inn til områdene fremdeles nede.- Vi har Røde Kors team inne i de rammede områdene, men vi har ennå ikke fått kartlagt omfanget av hjelpen de trenger, fortsetter Raustøl.

I løpet av de neste dagene sendes det inn nødhjelp fra Røde Kors sitt lager i Kuala Lumpur. Utstyret inneholder blant annet 10 000 presenninger, 20 000 sammenleggbare vannkanner, 4700 pakker med hygieneartikler, vanntanker og to store midlertidige lagerhaller.

Lørdag kveld sendte Røde Kors ut melding til alle sine nasjonalforeninger om behov for hjelp til området.
–    Røde Kors setter nå sammen et internasjonalt team som skal hjelpe Filippinene Røde Kors med å få oversikt over behovene framover. Gruppen vil inneholde eksperter på vann og sanitærbehov, midlertidige boliger og helse. Marcus Bolleurs fra Røde Kors i Norge er en av disse ekspertene, sier Raustøl.

– Marcus er ekspert på vann og sanitærforhold,  og med ødeleggelsene vi nå ser er faren for epidemier i kjølevannet av ødeleggelsene store, det er derfor viktig å få rask kontroll over hvilke behov som nå må dekkes, fortsetter Raustøl.

Marcus reiser mandag morgen.

Evakuerer i Vietnam

I Vietnam pågår evakueringsarbeidet av folk i områdene som antas å treffes av tyfonen,  for fullt.
–    Vietnam Røde Kors bistår nå i evakueringen og starter utdelingen av utstyr til de som trenger hjelp, sier Raustøl. – Dette er et område som ofte rammes av stormer og det som er fortvilet er at oppryddingsarbeidet etter forrige storm pågår ennå, fortsetter han.

Ønske om å bidra

Røde Kors har gjennom helgen fått henvendelser fra folk som ønsker å hjelpe de som er rammet av Tyfonen.
Vi har nå opprettet et telefonnummer og en bankkonto folk kan gi til, sier Raustøl. Ønsker du å bidra til arbeidet kan du ringe 820 44000, gi via SMS ved å sende HJELP til 2272 eller gi direkte til kontonummer 82000610190, så skal vi sørge for at hjelpen kommer fram, avslutter Raustøl.

Kilde: rodekors.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *