Det som ikke dreper oss av David Lagercrantz

Noen kaller det å danse på Stieg Larssons grav, andre kaller det den største boklanseringen på lenge.

Det-som-ikke-dreper-oss1Millennium bøkene er mine favoritter innen krim, om ikke innen hvilken som helst sjanger. Forventningen var stor da jeg trofast troppet opp hos bokhandleren samme dag som den ble tilgjengelig i butikkene. Kanskje ikke så rart når man har måttet vente siden 2004, da siste bok i trilogien ble utgitt. Som så mange andre har jeg latt meg forføre av Stieg Larssons univers, ikke minst av Lisbeth Salander.

Dessverre fikk Stieg Larsson aldri oppleve den enorme suksessen hans bøker har hatt. Selv om man kan diskutere hvorvidt det var riktig av forlaget å gi ut boken, er det liten tvil om at leserne ikke fikk nok av Lisbeth Salander og Mikael Blomkvist.

Treg start

Det som ikke dreper oss er ingen direkte fortsettelse på Luftslottet som sprengtes, men en roman som står på egne ben. Forlaget Norstedts valgte å gi den forholdsvis ukjente forfatteren David Lagercrantz frie nok tøyler til å sette sitt preg på karakterene og lage sitt eget plot.

David Lagercrantz. Foto:Magnus Liam Karlsson
David Lagercrantz. Foto:Magnus Liam Karlsson

Boka starter noe tregt. Man må vente lenge før Lisbeth Salander igjen blir introdusert, men når hun kommer inn i bildet er hun like røff som man kan vente seg. Tidsskriftet Millennium er i krise i en tid med store omveltninger innen media. Fremtiden ser dyster ut for Mikael Blomkvist sitt hjertebarn, det er rett og slett ikke like stor plass lenger for den tunge gravejournalistikken tidsskriftet hans er best på.

Er magien borte?

Det varer ikke lenge før han får snusen i et stort skup. En sak som innebærer NSA, overvåkning og forretningshemmeligheter på høyt nivå. Mektige mennesker er involvert og mye står på spill. Heldigvis får han hjelp av Lisbeth og en autistisk gutt til å løse opp floka. Når karakterene først blir varme i trøya, er det mer enn nok action for alle.

En sterk firer!

Mottagelsen blant anmelderne har vært blandet. Boka bærer preg av solid håndverk. Dessverre føles den mer som en ordinær krimbok blant mange, magien fra de 3 første Millennium bøkene er rett og slett ikke der for meg. Selv om jeg ikke synes den når opp til Stieg Larssons bøker, er det absolutt spennende krim som er verd å krype opp i sofaen og kose seg med.

Anmeldt av Lene Reinskau

(Gyldendal 2015)

ISBN/EAN: 9788205483057

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *