Svømmeren av Joakim Zander

En litt annerledes spionthriller.

SvoemmerenSvenskene kan krim, det er det liten tvil om. Joakim Zander er siste tilskuddet på stammen, og han leverer bra i sin krimdebut. I løpet av sine 40 år har han bodd i USA, Syria, Israel og sitt hjemland Sverige. Han har jobbet for Europaparlamentet og Europakommisjonen i Brussel. Med andre ord har han opparbeidet seg masse kunnskap om de stedene han skriver om i Svømmeren.

George Lööw er en arrogant lobbyist som jobber i Brussel. Han er ikke ukjent med å ta noen snarveier og lever gjerne det gode liv når han får muligheten til dette. Nettopp denne trangen etter det gode liv med fancy biler og lekre damer, er det som får han inn i et dødelig politisk spill hvor han må holde tunga rett i munnen.

Klara Walldén er en EU-jurist som har en komplisert historie. En dag blir hun oppsøkt av en tidligere kjæreste som drar henne inn i en mørk verden. Han studerer krigsforbrytelser i Sverige og har kommet over hemmelighetstemplet informasjon som han ikke burde ha tilgang til. Han er desperat og trenger hennes hjelp til å komme seg ut av det rotet han har havnet i.

Svømmeren selv er en amerikansk spion som var aktiv i midtøsten på 80-tallet. Han forlater der sitt nyfødte barn, en handling han aldri klarer å tilgi seg selv for. Han søker de farligste oppdrag for å unngå å tenke på datteren og hvor hun er i dag, om hun i det hele tatt er i live.

Intrikat plot

Joakim Zander. Foto: Sofia Runardotter
Joakim Zander. Foto: Sofia Runardotter

Disse karakterenes historier veves sammen på intrikat vis og det er en fascinerende reise å følge alle bokas karakterer mot slutten av boka. Noen ganger kan man oppleve at et sterkt plot går noe på bekostning av en god oppbygging av karakterer, men det skjer ikke her. Du får jevnlig innsyn i karakterenes følelsesliv, deres tanker og grunner for å handle som de gjør.

Språket er godt og det driver deg fint gjennom boka. Selv om det er mange hopp i tid og sted er det oversiktlig og greit å følge, uten at du føler du ramler av lasset. Men noe av det viktigste er at selv om dette er en spionthriller, er den faktisk noenlunde realistisk. Forfatterens kunnskap om tema, miljø og steder lyser godt igjennom og det virker troverdig det han skriver. Dette gjør at til og med jeg som ikke er videre glad i spionbøker faktisk klarer å henge med.

En sterk firer!

Dette er absolutt en spennende bok, med masse action og gode karakterer. Elsker man spionbøker er det liten tvil om at dette er en toppers bok.

Anmeldt av Jessica Ryan

(Gyldendal 2015)

ISBN:9788205462410

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *