Behandler syriske flyktningers kroniske sykdommer

Siden april 2012 har Leger Uten Grenser behandlet kroniske sykdommer blant syriske flyktninger i Libanon, som ikke lenger har tilgang til behandlingen de trenger.

Tekst og bilde: Leger uten grenser

– Rundt 90 prosent av pasientene som kommer til oss, er allerede diagnostisert med kroniske sykdommer, som regel høyt blodtrykk eller diabetes. Situasjonen blir verre hvis de ikke har fått behandling på flere uker, sier lege Wael Harb, som jobber for Leger Uten Grenser i Bekaa Valley-regionen øst i Libanon.

Fra Leger Uten Grensers klinikk i Baalbeck, hvor organisasjonen gir konsultasjoner og behandling til syriske flyktninger. Foto: Aurelie Lachant/Leger Uten Grenser.
Fra Leger Uten Grensers klinikk i Baalbeck, hvor organisasjonen gir konsultasjoner og behandling til syriske flyktninger. Foto: Aurelie Lachant/Leger Uten Grenser.

Krigen gjør at kroniske sykdommer glemmes

Med krigen i Syria blir ikke slike sykdommer prioritert. Tilgang til mat, vann og husly er viktigere. I tillegg mangler folk ofte penger til å reise til en klinikk eller et sykehus og å kjøpe medisin.

– For diabetikere er spesielt dietten et problem. Vi behandler mange pasienter som kommer til oss med høyt blodtrykk og ukontrollert diabetes, som kan lede til bevissthetstap, hjerteinfarkt og koma, sier Harb.

Diabetessyke Leïla (62) fra Syria er flyktning i Bekaa Valley. Hun vil gjerne følge legens råd, men opplever praktiske vanskeligheter.

– Hva skal jeg spise? Jeg er på flukt fra et land i krig. Legen sa at jeg skulle spise grønnsaker, men jeg spiser det jeg får. Jeg har ikke annet valg, sier Leïla.

Jobber på spreng

Som en humanitær organisasjon som tilbyr gratis behandling til syriske flyktninger med slike sykdommer, ser Leger Uten Grenser en stor og voksende tilstrømming av pasienter. Men hjelpeorganisasjonen må hanskes med begrensede ressurser.

– Klinikkene er overbelastet. Ved Leger Uten Grensers klinikker i Libanon kan en lege i snitt kun bruke åtte til ti minutter per pasient. Det er ekstremt lite tid for å undersøke, diagnostisere, bestemme behandling, forklare det hele for pasienten, og skrive ut medisiner. I teorien virker det umulig, men legene klarer det i praksis.

Leger Uten Grenser fortsetter sin innsats for å sikre en trygg tilbakekomst for våre kolleger som ble kidnappet i Nord-Syria 2. januar 2014 mens de var på oppdrag. Siden Leger Uten Grenser startet opp drift av provisoriske sykehus og klinikker i Nord-Syria i juni 2012, har de medisinske teamene gitt mer en 140.000 konsultasjoner, mange av dem for skader og livstruende kroniske sykdommer. Mer enn 2000 kvinner har fått hjelp til trygge fødsler. Til tross for de enorme utfordringene organisasjonen står overfor, fortsetter Leger Uten Grenser å sørge for medisinsk hjelp til lidende syrere.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *