VERDENS GLEMTE KRISER: Grov vold mot mennesker på flukt i Mexico

300.000 sentralamerikanere blir utsatt for drap, vold og overgrep på flukt gjennom Mexico hvert år. Uten lovlige papirer har de ingen tilgang til helsehjelp.

Rundt 300.000 sentralamerikanere kommer til Mexico hvert år og mange forsøker å reise videre til USA. Via båt, til fots og på et beryktet tog som heter The Beast, reiser de tusenvis av mil og mange møter det samme på veien som det de flyktet fra: Vold.
58 prosent av de Leger Uten Grenser behandler, har opplevd vold en eller flere ganger på veien. De står i fare for kidnapping, voldtekt og fysisk og mental vold. Dette kan føre til at de blir skadet eller traumatisert, men fordi de er migranter har de ikke tilgang til helsehjelp på veien.
Noen av migrantene, mange av dem unge menn, flykter fra Sentral-Amerika for å unnslippe narkotikadrevet gjengvold, drapstrusler, utpressing eller tvangsrekruttering til kriminelle gjenger.
I følge en undersøkelse gjort av Leger Uten Grenser blant en gruppe migranter, sier nesten 90 prosent av de spurte sier at vold i hjemlandet var en av hovedgrunnene for at de flykter.
Rosa er 54 år gammel og fra El Salvador. Hun er i Tenosique, Tabasco i Mexico.  Rosa flyktet fra El Salvador med to av sine barnebarn, 14 og 16 år gamle. Gjenger, lokalt kjent som Maras, truet med å ta guttene og rekruttere dem. To av barnebarna hennes har blitt drept, mens en annen har blitt rekruttert til en gjeng.
Rosa er 54 år gammel og fra El Salvador. Hun er i Tenosique, Tabasco i Mexico.
Rosa flyktet fra El Salvador med to av sine barnebarn, 14 og 16 år gamle. Gjenger, lokalt kjent som Maras, truet med å ta guttene og rekruttere dem. To av barnebarna hennes har blitt drept, mens en annen har blitt rekruttert til en gjeng.

Ingen helsetjenester

På grunn av mye vold og usikkerhet i Mexico, er flere helsesentre stengt og det er stor mangel på leger og sykepleiere. Er man papirløs og uten penger er det vanskelig å få tilgang til helsehjelp.
Leger Uten Grenser er strategisk plassert på flere steder langs rutene gjennom Mexico, men på grunn av begrensninger, stengte ruter og at blant annet et tog som har fraktet flyktninger har stoppet å transportere dem – velger folk andre og farligere ruter og det er vanskeligere for humanitære organisasjoner å nå frem til befolkningen på flukt.
Manglende informasjon, frykt for deportasjon, søknader som ikke kommer noen vei – juridisk limbo er situasjonen for de fleste migrantene. Beskjeden er klar: det er best å prøve bakveien.

Vold, voldtekt og juridisk limbo

De fleste fluktrutene er farlige: seks av ti kvinner opplever seksualisert vold på reisen. Kriminelle organisasjoner bruker seksualisert vold som et våpen – slik at de kan få penger tilbake fra familien, eller at kvinnene betaler med sex for å bli guidet nordover.
Bilaterale avtaler mellom USA, opprinnelsesland og Mexico, fokuserer på en politikk som skal stoppe antallet migranter, uavhengig av hvem som kommer og deres krav på beskyttelse.
Leger Uten Grenser er bekymret for at pasienter med store psykiske problemer og posttraumatisk stress kan bli returnert til hjemlandet, selv om de har blitt truet av gjenger og livet deres står i fare. Det er svært mange barn som blir returnert.
I tillegg til å sørge for medisinsk hjelp, må myndighetene i Mexico og USA sørge for at de som har rett på det, får tilgang til beskyttelse.

Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser har drevet prosjekter for migranter I Mexico siden 2011. Vi gir helsehjelp til de som blir rammet av vold på reisen. Vi gir også psykisk helsehjelp – blant annet i Ixtepec, som er et av de viktigste stedene på ruten. Organisasjonen har også mobile klinikker som kan følge menneskene mens de flykter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *