VERDENS GLEMTE KRISER: De glemte fangene i Malawi

Selv om du har begått en kriminell handling har du rett til helsehjelp, men i Malawi har fangene liten tilgang til lege og står i fare for hiv, underernæring og tuberkulose. 

Mange steder i dag er det å sitte i fengsel det samme som å bli daglig utsatt for vold og utsatt for dødelige sykdommer. I Malawi er dette særlig fremtredende.
I en celle i Maula-fengselet i Malawi som egentlig har plass til 50 mennesker er det i gjennomsnitt tre ganger så mange – 147 – som må bo. Dette fører til alvorlige helseproblemer, som underernæring, lungebetennelse, malaria og liggesår. Ofte har fangene kun plass til å sitte sovende på sementgulvet, og vann og toalettforholdene er helt forferdelige. Dødelige sykdommer som hiv, tuberkulose, diare, malaria og skabb er også vanlig.
PASIENT: Tasfaya Lanago Tasfaya Lanago er 18 år og flyktet fra Etiopia på søken etter et bedre liv. Han ankom Malawi i desember i 2014, men ble arrestert for å ha kommet til Malawi ulovlig. Han ble dømt ti l 6 måneders fengsel, anket og ba om å bli sendt tilbake til Etiopia, uten hell. Tasfaya har fått sår på kroppen, fordi han må sove på betonggulvet ved siden av potten som bli brukt til toalett. Det er tre ganger flere mennesker i hver celle enn det er plass til, og det er dårlige hygieniske forhold og ikke nok mat.
PASIENT: Tasfaya Lanago
Tasfaya Lanago er 18 år og flyktet fra Etiopia på søken etter et bedre liv. Han ankom Malawi i desember i 2014, men ble arrestert for å ha kommet til Malawi ulovlig. Han ble dømt ti
l 6 måneders fengsel, anket og ba om å bli sendt tilbake til Etiopia, uten hell.
Tasfaya har fått sår på kroppen, fordi han må sove på betonggulvet ved siden av potten som bli brukt til toalett. Det er tre ganger flere mennesker i hver celle enn det er plass til, og det er dårlige hygieniske forhold og ikke nok mat.

Halvparten har vurdert selvmord

De fleste kommer fra vanskelige forhold fra før, men de største problemene kommer rett og slett fra å leve i fengselet. Det er et stort problem at fangene regelmessig blir utsatt for brudd på menneskerettighetene som vold og svært dårlige leveforhold i fengselet. Selv om man sitter i fengsel har man like rett til tilgang til helsehjelp som andre.
I Maula-fengselet er det én vannkran for 900 mennesker, og én latrine for 120. I andre krisesituasjoner hvor Leger Uten Grenser jobber, som for eksempel i naturkatastrofer, er minimumskravet én vannkran per 200 mennesker og én latrine per 20-50 mennesker.
I tillegg anbefales det at en fange som låses inne i mer enn to dager skal ha minst 4 kvadratmeter å leve på – i Maula og Chichiri-fengselene i Malawi er det bare rundt 0,5 kvadratmeter per person.
Det å bo under slike forferdelige forhold gir grobunn til mange psykiske plager, men det finnes ikke et tilbud om mental helsehjelp og nesten halvparten av alle innsatte i Maulafengselet – 45 prosent – har vurdert å ta sitt eget liv.

Global fengselshelse

I følge FN skal alle fanger ha like god tilgang til helsehjelp som andre i befolkningen – det er en grunnleggende menneskerettighet. Dessverre forsømmes ofte helsesituasjonen til mange fanger i fengsler verden over. Globalt er hiv og tuberkulose svært vanlige i fengsler, og overbefolkning fører til store helseproblemer, ikke bare i Malawi.
Det er veldig få humanitære organisasjoner som gir nødhjelp til innsatte i fengsler, selv om fanger er noen av de menneskene i verden med dårligst tilgang til helsetjenester.

Leger Uten Grenser

Leger Uten Grenser gir helsehjelp i fengsler i Malawi, Zimbabwe, Kambodsja og Ukraina.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *