NATO: Russland truer sikkerheten i Europa

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): NATO-sjef Anders Fogh Rasmussen mener russerne truer sikkerheten i Europa og ber Kreml roe ned.

– NATO, hjelp Ukraina!

Rundt 30 ukrainske demonstranter samlet seg utenfor NATOs hovedkvarter i Brussel søndag med det blå og gule ukrainske flagget for å be forsvarsalliansen om støtte mot russisk militærmakt.

Den lille gruppen slet med å gjøre budskapet hørt over Brussel-trafikken, men NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen hørte dem kanskje og var klar i sin kritikk av Russland idet han kalte sammen til hastemøte om situasjonen på Krim-halvøya.

– Det Russland gjør nå i Ukraina, bryter med prinsippene i FNs charter. Det truer fred og sikkerhet i Europa. Russland må stoppe sine militære aktiviteter og trusler, sier generalsekretær Anders Fogh Rasmussen.

Trusler

Søndag kalte Fogh sammen NATOs 28 ambassadører for å diskutere utviklingen i Ukraina og forholdet til Russland. De skulle også møte den ukrainske NATO-ambassadøren for å få siste nytt fra den svært spente situasjonen i landet.

– Jeg har kalt sammen til møte på grunn av Russlands militære aktivitet i Ukraina og på grunn av president Putins trusler mot denne suverene nasjonen, sa Fogh Rasmussen til pressen.

Ikke medlem

Han sier NATO støtter «Ukrainas territorielle integritet og suverenitet og det ukrainske folks rett til å bestemme sin egen fremtid uten innblanding utenfra».

Men Ukraina er ikke medlem i NATO, selv om ukrainerne har vært såkalt partnerland i alliansen siden 1997. Det betyr at de ikke er en del av artikkelen som sier at et angrep på ett land er et angrep på alle.

Dermed har ikke Ukraina adgang til militær støtte på sammen måte som de 28 medlemslandene.

Ber om hjelp

Ukrainske myndigheter har likevel bedt alliansen se på mulige måter den kan bistå i forsvaret av landets territorium på.

– Ukraina er vår nabo og en verdifull partner for NATO. Vi ber alle parter fortsette all innsats for å bevege seg bort fra denne farlige situasjonen, og ber spesielt Russland trappe ned spenningen, sier Fogh Rasmussen.

Vurdere

NATO bør nå vurdere en plan for å styrke beredskapen, mener den pensjonerte, amerikanske admiralen James Stavridis, som inntil i mai i fjor var NATOs øverstkommanderende i Europa.

Enhver NATO-plan kan bli sett som provoserende, innrømmer Stavridis, men mener det nå vil være verre å forholde seg helt passiv.

– Å forholde seg passiv uten engang å se på mulighetene vil være en feil for NATO og vil være et signal til Putin i seg selv, et signal han vil ønske velkommen, skriver Stavridis i tidsskriftet Foreign Policy. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *