Jeg oppfordrer deg: Bruk ytringsfriheten!

Akkurat nå er det mennesker i Vietnam som føler seg truet. Men om man leser i de store norske medier er ikke dette nevnt med et ord.

Nei, de har ikke gjort noe kriminelt, ikke etter vestlig standard. I følge vietnamesiske myndigheter derimot, har de virkelig gjort noe galt. De har valgt å bruke sine stemme og sine kropper for å kjempe for menneskerettigheter og demokrati i Vietnam. De vil nemlig ikke at Vietnam og dets folk skal bli glemt. Noen av dem lever bak murene som samvittighetsfanger, mens andre lever utenfor og opplever å bli trakassert av vietnamesiske myndigheter.

Vietnam er et lite land som hviler i skyggen av Kina på verdenskartet, men det er også et land som er preget av kommunismen og er ledet av et veldig strengt regime. Jeg visste ikke så mye om landet selv før jeg var med Norsk Vietnamesisk Senter dit for 5 år siden. Det var en ganske røff oppvåkning å komme fra Norge til Vietnam, og se all fattigdommen og ikke minst den frykt som folket tvinges til å leve under.

Kjøpt og betalt?

Alle medier i Vietnam er statseide, og har strenge retningslinjer når det gjelder hva de kan dekke. Det skal ikke rettes noen form for kritiske blikk mot landets regjering og deres handlinger. Man skal derimot fremme dem og skryte av den jobben de gjør. Her er det ikke snakk om at pressen er den fjerde statsmakt, her er de skapt og holdt i livet av landets myndigheter.

De man vil betrakte som ekte journalister i Vietnam, får ikke pressekort. De er kritiske til myndighetene og det er ikke greit. De er forvist fra landets medier og må komme med sine ytringer i eksil fra andre land, eller i skjul i eget land. De er blitt redusert til bloggere, og i motsetning til vårt lands bloggere er det ingen som jager dem for sponsoravtaler. De blir derimot jaget av myndighetene og de gjør hva de kan for å stoppe dem.

Vanskelig å få asyl i Norge

Allikevel er Norge et land hvor det er vanskelig for vietnamesere å få asyl. Enda verre blir det nok nå når myndighetene skal gjøre det vanskeligere å komme inn i landet om du har begått lovbrudd i ditt hjemland. Det hele overlates til en stakkars saksbehandler som må utøve skjønn.  Hva vil det nye lovverket bety for Vietnamesere og andre som søker asyl, men som har begått det som betraktes som lovbrudd i sitt land? Strengt tatt er de sjanseløse, så da får vi heller hjelpe dem der de er som norske myndigheter sier så fint.

I dag lanseres steg to av en internasjonal kampanje som heter We Are One(startet i mars 2015), hvor vietnamesere over hele verden viser sin støtte til landets samvittighetsfanger ved å sultestreike. Det er også organisert demonstrasjoner i Hanoi og Saigon. De skal støtte fanger som myndighetene enda ikke har bekreftet at sitter i fengsel.

Vi i Revolt Media følger med på kampanjen etter hvert som den våkner til rundt om i verden, og vi skal holde våre lesere oppdatert på hva som skjer. Vi vil nemlig heller ikke at Vietnam skal bli glemt. Siden vi bor i Norge kan vi støtte opp om vietnameserne og deres kamp for frihet, uten å ofre ytringsfriheten en tanke. Vi tar vår jobb som fjerde statsmakt på alvor og setter folket i Vietnam på dagsorden, kanskje vi kan få flere til å følge etter?

Vennligst hilsen

Signatur

 

 

Jessica Ryan

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *