Drøftet migrasjon og økonomisk vekst med Den afrikanske unionen

– For å løse de underliggende årsakene til migrasjon, må vi styrke innsatsen for å skape politisk stabilitet, økonomisk vekst, godt styresett og respekt for menneskerettighetene, sier statsminister Erna Solberg. Hun møtte kommisjonsleder i Den afrikanske union (AU), Dr. Nkosazana Dlamini-Zuma på fredag.

Dlamini-Zuma ble invitert til Norge for å drøfte hvordan samarbeidet mellom AU og Norge kan styrkes. Mulighet for å få god utdanning, spesielt for jenter, og å skape arbeidsplasser sto høyt på agendaen for møtet. De to diskuterte også muligheter for samarbeid innen utnyttelse av maritime og marine ressurser, et område med stort potensiale for verdi- og jobbskaping i Afrika.

Pådriver
– Norge er en stor pådriver for utdanning, og da særlig utdanning av jenter, som er et viktig virkemiddel mot fattigdom. Det er avgjørende at det skapes flere jobber. Norge ønsker å bidra til at Afrikas unge befolkning, både kvinner og menn, får mulighet til å bidra til verdiskaping og utvikling, sier statsministeren.

Foto: Statsministerens kontor.
Foto: Statsministerens kontor.

Store ulikheter
Selv om Afrika har opplevd en rivende økonomisk, sosial og politisk utvikling, er det fortsatt store ulikheter og utfordringer knyttet til fred og sikkerhet, sårbare stater og demokratisk styresett.

Oslo-besøket er en oppfølging av at Norge og AU inngikk en strategisk samarbeidsavtale i januar i år. Avtalen var et historisk skritt for Norges engasjement i Afrika. Den afrikanske union har de siste årene styrket sin posisjon som en samlende arena for medlemslandene. Norge og AU er enige om å ha regelmessige politiske konsultasjoner for å drøfte et bredt spekter av saker som er viktig for fred og utvikling i afrikanske land.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *