Norge slutter seg til kritikken av Israels bosettingsutvidelser

– Norge slutter seg til enstemmig internasjonal kritikk av at Israels regjering i går åpnet for inntil 800 nye boliger i Øst-Jerusalem og på Vestbredden. Slike handlinger er uforenlige med Israels erklærte støtte til tostatsløsningen og sår igjen tvil om Netanyahu-regjeringens forpliktelse til fredsprosessen, sier utenriksminister Børge Brende.

Onsdag 29. juli ga regjeringen grønt lys for byggingen av 300 nye boliger i bosettingen Beit El på Vestbredden og inntil 500 boliger i Øst-Jerusalem, begge steder del av okkupert palestinsk område. Kunngjøringen fulgte en kjennelse i israelsk høyesterett samme dag som fastholdt at to ulovlig oppførte boligblokker i Beit El skulle rives.

Både FN og Den internasjonale domstolen i Haag har slått fast at de områdene som Israel tok kontroll over i krigen i 1967 er okkupert område og at det strider mot folkeretten å flytte egen sivilbefolkning dit.

– Byggingen av bosettinger på okkupert palestinsk område er folkerettsstridig og et stadig større hinder for en tostatsløsning. Jeg håper Netanyahu ikke tar lett på den enstemmige kritikken, inkludert fra sine nærmeste venner i det internasjonale samfunn, sier utenriksministeren.

Brende er samtidig bekymret for hva Norge oppfatter som en stadig hardere konfrontasjonslinje fra israelske bosettere. Presset øker både på bakken og innad i den israelske regjeringen. – Når Israels regjering belønner vold og press fra bosetterne med nye byggetillatelser, er det fare for at konflikten ytterligere forverres, advarer utenriksministeren.

Som en kommentar til dette er det på sin plass og spørre hva den norske regjeringen har tenkt å foreta seg i denne sammenheng. Er dette bare tomme ord? Norge har i lang tide vist en delt holdning til Israel. I det ene øyeblikket viser de sin fulle støtte til den sittende regjering, særlig i forbindelse med fjorårets bombardement av Gazastripen og ønsker ikke stille seg bak tiltak som BDS for å gi et sterkt signal om hva Norge mener om israels behandling av palestinerne. På motsatt side stiller de seg kritiske til bosettingspolitikken på Vestbredden. Ord som kunne vært tatt rett ut av munnen på USAs president Barack Obama, som igjen er alliert med Israel.

For meg virker det som at det er enklere for norske myndigheter å støtte krig enn å støtte folkeretten. Her i Norge snakker vi så varmt om folkerett, likeverd, antirasisme og demokrati. Når skal Norge bruke disse grunnholdningene også i utenrikspolitikken?

Norge må nå komme med tydelige krav til endringer for å få fart på fredsforhandlingene. Full stopp av bosetningene, de politiske fangene må frigis. Det er disse som kan samle palestinerne og få selvstyret på beina. IDF må trekkes ut av palestinske områder. Situasjonen blir ikke bedre så lenge de er der. Den bare forverres. Det er vel dette israelske myndigheter satser på for å ha en unnskyldning for tilstedeværelsen. Palestinerne må få full kontroll på egne vannressurser og strømforsyning. Så lenge Israel har full kontroll på all infrastruktur har ikke palestinerne noen mulighet til å etablere eller leve et fullverdig liv på egne premisser.

Kommentar basert på pressemelding fra Regjeringen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *