Brennende flyvelykter er blitt populære under nyttårsfeiringen. De er særdeles brannfarlige denne snøfattige vinteren.
Sent i høst landet en flyvende lanterne på terrassen til en enebolig i Trøndelag og forårsaket brannskader for over en million kroner.
– Å tenne på en flyvelykt er som å sende et bål opp mot himmelen uten å ane hvor det faller ned. Vi i If ser helst at disse lanternene blir forbudt, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If Skadeforsikring.
– Det er lite eller ingen snø mange steder i landet akkurat nå, og dette gjør lampene ekstra farlige. Lander en flyvelykt som fortsatt brenner på et hustak eller en terrasse uten snødekke, er det lett å tenke seg hva som kan skje, sier Clementz.
Utreder forbud
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) vil i løpet av 2014 fremme et forslag om regulering av salget av lampene for Justis- og beredskapsdepartementet. Produktet er forbudt enkelte andre europeiske land, og innen EU ønsker myndighetene et felles regelverk.
Flyvelykter kan også være en fare for luftfarten, særlig i nærheten av flyplassene. Det har også vært tilfeller i Norge hvor lampene er blitt misoppfattet som nødraketter og har utløst redningsaksjoner.
Oslo brann- og redningsetat gir ikke tillatelser på forespørsler om å sende opp flyvende lanterner på grunn av brannfare. Brannvesenet viser til forskrift om brannforebyggende tiltak og tilsyn: «Det er forbudt å gjøre opp ild eller behandle ting som representerer en brannfare utendørs under slike forhold eller på en slik måte at det kan føre til brann. Oppgjort ild må ikke forlates før den er fullstendig slokt».
Brannvesenet i Larvik er et annet lokalt brannvesen som har lagt ned forbud mot å bruke flyvelykter.
Færre nyttårsbranner
Sikrere bruk av bakkebasert fyrverkeri har bidratt til at skadetallene har sunket i forbindelse med nyttårsfeiringen i Norge.
– Vi ser at forbudet mot såkalte pinneraketter har bidratt til å få antallet nyttårsbranner ned. Antallet personskader ved bruk av fyrverkeri er også kraftig redusert de siste årene. Vi oppfordrer folk til å ha det hyggelig, men å utvise forsiktighet: Les bruksanvisningen godt, bruk sikkerhetsbriller, hold avstand og vær edru, sier Sigmund Clementz.
—
10 råd om bruk av fyrverkeri
- Les bruksanvisningen godt
- Bruk sikkerhetsbriller og eventuelt annet verneutstyr
- Sjekk at fyrverkeriet er helt og ikke er skadet
- Sørg for at fyrverkeriet står stødig
- Bruk tennstav
- Sitt på huk, tenn lunten og beveg deg godt unna
- Bøy deg aldri over fyrverkeri du har tent på
- Ikke tenn fyrverkeri på nytt hvis det ikke tenner ved første forsøk
- Hold god avstand
- Vær edru
Kilde: If Skadeforsikring