YLVIS – Hva sier reven?

on

Sangen som grubler over revens lyd er klistret utover en bok med illustrasjoner av Svein Nyhus.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

Alle vet hvem Ylvis er, og alle har hørt sangen som grubler over hvilken lyd som kommer ut av revens munn. Det tok ikke lang tid før låta ble en hit, og musikkvideoen hadde et høyt antall seere på YouTube. Lørdag 18.januar vant Ylvis spellmann for årets låt, og utalte at de var både stolte, og litt flaue.

hva sier revenJeg syns selvfølgelig sangen er utrolig morsom, og jeg må innrømme at den til og med er fengende. Guttene har helt klart et stort talent, et gigantisk idéhode og det å underholde – det er noe de kan. Sangen falt i smak både hos voksne og barn, og både Bård og Vegard har blitt spesielt store idoler for små mennesker. I den forbindelse har de nå også gitt ut en barnebok som har fått navnet: Hva sier reven?

Jeg gledet meg til å lese boka, og tenkte umiddelbart at det var en himla god idé å lage barnebok ut av teksten. Men jeg ble faktisk litt skuffa da jeg skjønte at bokas innhold var sangteksten dratt utover gode illustrasjoner. Jeg føler at det finnes mer potensiale i konseptet, og at boka kunne inneholdt så veldig mye mer. Her er det rom for å bygge ut en historie.

Når alt dette er sagt så er det jo selvsagt en morsom bok, som er lettlest og sikkert fungerer som en fin forlengelse av sangen. Samtidig kan jeg ikke annet enn å tro at boka blir en liten nedtur for barna, sånn som den var for meg, sangen har jo så utrolig mye i seg, og er underholdning uten like, boka klarer på ingen måte å konkurrere med det.

Det er Svein Nyhus som har illustrert, og han fortjener bøttevis med applaus. Illustrasjonene er rare, men fine. Fargerike og levende. På en rar og litt uforklarlig måte oppleves tegningene som troverdige, selv om de ikke på noen måte egentlig speiler realiteten.

Min konklusjon er at boka er litt skuffende, samtidig som den så absolutt er søt og morsom. Det kan hende boka blir til sangen i hodet på alle barna som leser, og at den derfor er genial. Ut ifra den teksten som presenteres og det innholdet jeg har sett på og opplevd gir jeg boka terningkast fire, men jeg legger til at jeg syns både idéen og sangen er en genistrek jeg ikke har sett maken til før – og jeg elsker både Vegard og Bård.

Skrevet av: Christan Løchstøer, Bård Ylvisåker, Vegard Ylvisåker

Illustrert av: Svein Nyhus

Forlag: Aschehoug

Utgivelsesår: 2013

ISBN: 9788203256813

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *