Ville hester

En inspirerende fortelling om sterke kvinner. Jeannette Walls leverer igjen i sin andre roman, Ville hester.

Anmeldt av: Lene Reinskau

I likhet med hennes første roman, Krystallslottet, lar også denne leseren få del i hennes familiehistorie. Jeannette Walls hadde egentlig planlagt å skrive om livet til sin mor. Moren hennes mente bestemt at boken burde handle om hennes bestemor Lily, at det var hun som virkelig hadde levd et interessant liv. Slik ble det, og det tror jeg var et klokt valg.

Født i 1901, i en jordhytte i Texas, fikk Lily Casey Smith en røff start på livet. I en familie der det var lite rom selvmedlidenhet eller latskap. Man arbeider hardt og man gjør det man må for å klare seg her i livet. Samtidig som det på sett og vis innebar det også mye frihet, til å ri inn ville hester som ung jente. Verdier som hun tar med seg inn i voksen alder.

I en verden der kvinner hadde valget mellom å bli sekretær, sykepleier eller lærerinne dersom dem ønsket seg en karriere og utdannelse, bestemmer Lily seg at det sistnevnte er veien å gå. Når familien ikke har råd til billett til å ta toget til skolen hun ønsker å begynne på, rir hun femten år gammel alene på sin kjære hest Patches, i nær fire uker, før hun kommer fram.

Ville hester2Lily er en sterk kvinne, som nekter å la seg knekke av motgang eller la seg binde av datidens uskrevne regler for hva en kvinne kunne gjøre her i livet. Hun lærer seg å kjøre bil og fly, når pengene ikke strekker til sper hun på husholdningskassen med å selge smuglersprit og pokergevinster. Uten at man kan dømme henne av den grunn, hun gjør det som må til for å forsørge sin familie.

Etter hvert får hun mor til to barn, hvorav ett er Jeannette’s mor, Rosemary Smith Walls, portrettert i Krystallslottet. Til Lilys store forargelse er hennes datter enn fri kunstnersjel, som slett ikke ønsker å følge veien hennes mor har staket ut til henne…

Sine egne hverdagslige bekymringer og utfordringer virker kanskje ikke like store når man ser hva disse kvinnene har kjempet seg igjennom, med æren og livsgnisten i behold. Det er noe med det harde, men allikevel enklere livet i datidens sørstater som fascinerer. Kanskje fordi mange av oss innerst inne har en lengsel etter et mindre komplisert liv, nærmere naturen?

Ville hester er lettlest, men velskrevet, med masser av humor og sjarme. Jeg vil tro den først og fremst vil appellere til kvinner. Liker du inspirerende historier fra virkeligheten, kommer nok denne til å falle i smak.

Uansett er dette en svært leseverdig roman, som jeg ikke har problemer med å anbefale.

terning4Forfatter: Jeannette Walls

Tittel:Ville Hester

Forlag: Pantagruel forlag

ISBN: 9788279005193 (innbundet)

Utgitt: April 2012

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *