Våpenhvile kan åpne for nødhjelp

CARE håper at våpenhvileavtalen i Sør-Sudan kan åpne for at hundretusener av desperate mennesker får den hjelpen de trenger.

 –Det er fremdeles over en halv million mennesker på flukt over hele landet. Mange er slitne, traumatiserte og har fått lite mat eller vann. Mange er fortsatt for redde til å reise hjem, og de har kanskje ikke noe hjem å vende tilbake til heller, sier Aimee Ansari, landdirektør for CARE i Sør-Sudan.

Opprøret i Sør-Sudan brøt ut for alvor 15. desember i fjor og har i løpet av de siste fem ukene krevd flere tusen liv, drevet rundt en halv million mennesker på flukt inne i landet og ført til at minst 86.000 mennesker har flyktet over grensen til nabolandene. Urolighetene har så langt gjort det umulig for hjelpeorganisasjoner å nå mer enn halvparten av de interne flyktninger.

Flyktninger henter vann fra en vannhull utenfor Dzaipi i Uganda, på grensen til Sør-Sudan. Det er lite vann i flyktningleiren. Foto: CARE
Flyktninger henter vann fra en vannhull utenfor Dzaipi i Uganda, på grensen til Sør-Sudan. Det er lite vann i flyktningleiren. Foto: CARE

Kvinner og jenter spesielt utsatt

Flere enn 60.000 mennesker har strømmet til et sikkerhetsområde i og rundt FN-basen. Nær 100.000 samlet seg langs bredden av den hvite Nilen, over elva fra den sterkt omstridte delstaten Jonglei, og flere hundre tusen har opplevd slitsomme og langstrakte reiser på jakt etter trygghet i nabolandene eller innenfor grensene av Sør-Sudan. Ifølge FN har også mange av de fordrevne gjemt seg i skogen, og dermed vært ute av synet for hjelpeorganisasjonene.

CARE er svært bekymret for kvinner og jenter, som allerede bor i et av verdens tøffeste samfunn. De er spesielt  utsatt for blant annet overgrep. De aller fleste av de internt fordrevne og flyktningene er kvinner og barn. Mange kvinner har måttet flykte med sine barn mens ektemannen er blitt værende.

Norge dobler støtte

Sør-Sudan ble uavhengig i 2011 etter flere tiår med konflikt. Som et nytt land sliter Sør-Sudan med å sørge for at de grunnleggende behovene til den mangfoldige befolkningen blir møtt. I dag har over 4,4 millioner sørsudanere  et desperat behov for nødhjelp.

–Konflikten som brøt ut i desember har gjort en allerede vanskelig situasjon verre. Derfor dobler vi nå Norges støtte til humanitær innsats fra 50 til 100 millioner kroner, sier utenriksminister Børge Brende.

CARE med nødhjelp

Så snart situasjonen tillater det er CARE klare til å tilby vann, bedre sanitærforhold og ernæringsprogrammer blant annet på grensen til Uganda der tusener har flyktet og er på jakt etter husly. I Uganda utarbeider CARE en nødhjelpsrespons i regionen Vest-Nilen for å hjelpe noen av de nesten 60.000 sørsudanske flyktningene som har søkt tilflukt der.

–CARE er klare til å hjelpe dem som er i nød i Sør-Sudan. Det er derfor svært viktig at våpenhvilen respekteres, sier Torild Skogsholm, generalsekretær i CARE Norge.

Hentet fra care.no med tillatelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *