UNNI og GUNNI

Anna R Folkestad skriver korte tekster og tegner velfungerende karakterer. Resultatet blir til sjarmerende historier.

Anmeldt av: Maria Ludvigsen

I UNNI og GUNNI serien finnes det nå tre bøker med disse titlene: Unni og Gunni gjer det fint, Unni og Gunni malar, Unni og Gunni reiser. Når man har lest titlene er det i grunn ikke så vanskelig å skjønne hva de ulike bøkene handler om. Det som er vanskelig å forstå, er hvor fantastiske karakterene er. Misforstå meg rett; du ser det allerede på coveret, men det skal godt gjøres å kunne spå at en forfatter og illustratør er et så stort multitalent. Aldri før har jeg lest barnebøker med så utrolig god dialog, og illustrasjonene er så fantastiske at jeg kunne ønske at de hoppet ut av boka og at karakterene satte seg ned ved siden av meg. Da skulle jeg tatt meg en lang og god prat med de.

UnniOgGunnigjerdetfintI Unni og Gunni gjer det fint dreier det seg om at de finner ut av at det er på tide å gjøre det fint. Det er denne dialogen som er handlingsutløseren:

– Det er på ein måte litt tomt her, seier Unni.

– Einig, seier Gunni.

– Me gjer det fint! Ropar Unni.

UnniOgGunniReisarOg det er akkurat det de gjør. De må finne riktig utstyr og de må finne ut av hva de skal fylle hjemmet sitt med. En sjarmerende liten fortelling som viser frem karakterene i sitt «rette» element. De er jo tross alt meningen at de skal være litt rare, tror jeg i hvert fall.

I Unni og Gunni reisar er det denne dialogen som setter startskuddet:

– Me burde på ein måte koma oss litt vekk, seier Unni.

– Einig, seier Gunni.

– Me reiser! ropar Unni.

Videre dreier det seg om å finne utstyret man trenger for å reise, og om hvordan man finner fram dit man skal. Historien blir, for meg, en egen liten reise som forteller oss om hvor stor verden er, og om hvor små vi er. Boka har en slags magisk tilnærming til det å reise, og kan nesten oppleves som en liten sang. En god og gjennomtenkt historie.

UnniOgGunnimalarI Unni og Gunni malar finner de ut at de bør få litt farge på hjemmet sitt. Og de finner ut at de trenger mange farger. Det store spørsmålet er om de har nok. De blander farger, og maler! En gøyal historie der farger spiller en sentral rolle.

Det er tre glimrende bøker, med to fantastiske karakterer og en hel masse fabelaktig dialog. Jeg falt litt ekstra for Unni og Gunni når de var på reise, men kvalitetsmessig holder samtlige bøker et like høyt nivå.

Anna R. Folkestad har et sjeldent talent som jeg håper vil vokse og skinne. Jeg vil i alle fall lese og se mer fra denne dama. Jeg vil også at alle andre får øynene opp for henne. Nynorsk har aldri vært så vakkert, pingviner har aldri vært så interessante og undringen har aldri vært større. Jeg humret og ledd, øyenbryna mine har hevet seg (på den gode måten) og kroppen har rista. Dette er en GOD barnebokserie.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *