Uganda anklager Verdensbanken for utpressing

Kampala (NTB-AFP): Uganda anklager Verdensbanken for å drive utpressing, etter at banken har besluttet å holde tilbake et lån i protest mot landets nye homolov.

Ugandas president Yoweri Museveni undertegnet nylig en lov som åpner for å straffe praktiserende homofile med livsvarig fengsel.

Loven har høstet massiv kritikk internasjonal, og Norge og Danmark har varslet bistandskutt.

Verdensbanken har stanset utbetalingen av et lån på drøyt 540 millioner kroner til Uganda, noe regimet i landet kaller utpressing.

Vil tvinge

– Verdensbanken er en flernasjonal institusjon og bør ikke drive utpressing mot medlemmene sine, uansett hvor små de er, sier regjeringstalsmannen Ofwono Opondo.

Han anklager vestlige land for å ville tvinge egne verdier over på afrikanske land, samtidig som de gjør seg skyldige i dobbeltmoral.

– Hvorfor kriminaliserer Vesten for eksempel flerkoneri, samtidig som de tillater homofili, dersom de virkelig forsvarer forsamlingsfrihet, spør han.

Mange land

Uganda ikke er alene om å forby homofil praksis, noe 83 land verden over gjør. 37 av disse landene ligger i Afrika. Den nye loven i Uganda er imidlertid blant de strengeste.

President Barack Obama har kalt loven «motbydelig» og utenriksminister John Kerry har sammenlignet den med de antisemittiske lovene nazistene innførte i Tyskland og de rasistiske apartheidlovene i Sør-Afrika.

Ledende demokrater i Kongressen har tatt til orde for bistandskutt, mens ledende republikanere har advart mot dette. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *