– Barna trenger medisin, mat og vann, men de trenger også å få uttrykke seg. Det skal Studio Timbuktu bidra til, sier Jason Diakité, alias Timbuktu.
I tillegg til innsamlingskonserten på Parkteatret, skal Timbuktu og ungdommene også spille for ungdomsskoleelever i Oslo-området. I samarbeid med Rikskonsertene holder de fire skolekonserter på Chateau Neuf.
Gleder seg til å treffe norske ungdommer
Blant ungdommene som skal opptre sammen med Timbuktu i Oslo, er 16- åringen Antoinette fra Senegal. Hun har rappet i et par år og omtales allerede som en kommende stjerne av Timbuktu.
– Jeg gleder meg til å oppdage hva ungdom i Norge er opptatt av. Jeg tror ikke det er så stor forskjell på ungdom i Norge og i Senegal. Musikken er universiell og vi kan forstå hverandre gjennom den. Dessuten er det min største drøm å spille sammen med Timbuktu, sier 16-åringen, som skriver tekster om fattigdom, tidlig ekteskap, vold og det å få gå på skole.
Ungdommene fra Senegal har vokst opp med hip hop, og Dakar omtales ofte som hip hopens hovedstad. Artistene herfra engasjerer seg gjerne i samfunn og politikk og mange av dem har fått stor internasjonal oppmerksomhet for musikken sin.
– Plan ville vanligvis gravd en brønn eller bygget en skole. Ikke noe galt i det. Men her griper de fatt i Afrikas rikdom, kulturen og ikke minst musikken, sier Arne Berg, NRKs musikkekspert og programleder i Jungeltelegrafen på NRK P2.
Ser allerede resultater
Timbuktu er stolt av at Studio Timbuktu er i gang og at man allerede nå ser resultater av det man har jobbet med de siste månedene.
– Ungdommene sier de er glade for at vi gang på gang komme tilbake for å jobbe sammen med dem, det er fint. Afrika blir vanligvis sett på som det fattige kontinentet, mens Europa er det rike. Når det handler om musikk, forandres disse posisjonene. Da blir Norge det fattige landet og Senegal det rike. Jeg har møtt 5- og 6-åringer i studioet i Dakar som danser så bra at hvilken som helst ungdom i Norge ville vært imponert, avslutter han.