Ta forhåndsregler i kulda

Det er spådd en lang periode med kulde, sur vind og snøfall. Generalsekretæren i Røde Kors oppfordrer nordmenn til å kle godt på seg og ta forholdsregler.

Skrevet av Astrid Arnslett

Etter en snøfattig vinter så langt, ser vi at mange nå benytter seg av snøen som har kommet. Mange drar kanskje også til fjells. Kulda som er varslet i de nærmeste dagene og ukene kan lett føre til forfrysninger, særlig på bar hud. Ligger den effektive temperaturen på under -10 °C bør man sørge for ull innerst, vindtette ytterklær, skjerf og lue, samt å være i bevegelse, sier generalsekretær i Røde Kors Åsne Havnelid.

Vind gjør kaldt til kaldere
Sterk vind medfører at følt, eller effektiv temperatur, er mye lavere enn den temperaturen man leser av på gradestokken. Blåser det liten kuling, rundt 12 m/s, og gradestokken viser -7 er den følte temperaturen faktisk -14.

Røde Kors oppfordrer alle til å kle godt på seg og tenke spesielt godt på hvordan barna er utstyrt på tur. Husk å melde fra hvor dere går, for selv om du har med deg mobiltelefon kan batteriet tappes raskere for strøm som følge av kulden, fortsetter Havnelid.

Barn i pulk er utsatt
På en skitur er det mange som benytter muligheten til å ta med barnet på tur i pulk. Med kulden som er spådd nå, anbefaler Røde Kors å huske at de minste blir liggende passive, mens voksne er i bevegelse.

Ta gjerne kortere skiturer i kuldeperioden, sier Havnelid. Skal du ut på tur med barn i pulk er det viktig at det ligger god isolasjon i bunnen og at barnet ligger varmt og godt. Tilpass innpakkingen ofte underveis slik at barnet ikke er for varmt eller for kaldt, fortsetter hun.

Utrygt på islagte vann
Når snøen endelig er kommet, er det fristende å legge ut på tur utenfor skogsveier og gjennom områder med islagte vann.

Vær oppmerksomme på at været vi har hatt de siste ukene med varierende temperaturer kan gjøre isen usikker mange steder. Det har ennå ikke vært kaldt nok over tid til at man kan stole på at vannet er ordentlig frosset. Selv om den nå ser solid ut, bør man ikke legge ut på turer over vann uten å ha sjekket med folk som kjenner forholdene, avslutter Havnelid.

Vintervettreglene

Som en liten hjelp til å huske og unngå problemene kulda kan føre med seg, har Røde Kors utformet disse vintervettreglene som det kan være lurt å følge:

–          Ull er gull! 
Vær forberedt på kalde perioder og juster bekledningen deretter. Kulde kan føre til forfrysning. Ligger den effektive temperaturen på under -10 °C bør man kle seg med varmt og isolerende tøy innerst, og vindtette plagg ytterst – samt være i bevegelse. Glem ikke lue og varmt fottøy!

–          Skal du ut å kjøre, vær rustet mot kulde og dårlig føre.
Vær rustet for bilturer i øde områder og fjelloverganger. Ha med sovepose, mat, drikke og vindtette klær, samt fulladet mobil. Meld fra hvor du kjører!

–          Hører du naboen nyse, gi ham litt ved så han slipper å fryse.
Kulden kan spesielt være en utfordring for eldre, både i forhold til fysiologi og evnen til å mestre kulde, samt bruk av oppvarmingsmuligheter – både når det gjelder tilgang og tanken om å spare på strømmen.

–          Hvis folk er ruset, sørg for at de kommer seg trygt hjem i huset. 
Alkohol eller annen rus og kulde er ingen god kombinasjon. Vurderingsevnen nedsettes og symptomer på nedkjøling, med mulige tiltak for å kompensere, ignoreres. Du kan føle deg varm til tross for at du faktisk bli raskere nedkjølt fordi de ytterste blodkarene i huden åpner seg. Pass på hverandre og la ikke rusede personer gå alene hjem fra fest.

–          Hvis strømmen blir borte, be en kompis om en ekstra skjorte. 
Dersom du ikke har alternative oppvarmings- og kokemuligheter, så allier deg med venner eller slektninger dersom strømmen av en eller annen grunn skulle bli borte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *