Storesøster av Gunnar Staalesen

Varg Veum blir konfrontert med ukjente sider av hans fortid samtidig som han jobber med å finne en 19- år gammel sykepleierstudent fra Haugesund. 

Varg Veum er en av de karakterene jeg aldri blir lei av, i filmformat riktignok. I denne boken følger du han i jakten på informasjon om hans egen fortid. Han får nemlig fortiden servert på døren gjennom sin ukjente halvsøster fra Haugesund, og hun har et oppdrag til han. Hun er nemlig svært bekymret for sin guddatter som bor i Bergen og studerer til å bli sykepleier. To uker tidligere flyttet hun fra sin hybel og siden det er det ikke noen som har fått kontakt med henne, så hva har egentlig skjedd? Politiet tenker at det er bare en 19-åring som lever livet med sine frie valg, og tar det ikke seriøst. Varg Veum tar saken og mens han jobber med å finne den savnede 19-åringen, finner han også en hel masse om sin egen fortid.

storesoesterLes også vår anmeldelse av Ingen er så trygg i fare

I boken møter du som leser en hel haug med skadeskutte sjeler. Mennesker som har fått sine liv ødelagt av andre, gjerne i veldig ung alder. Mennesker som er så ødelagt av traumer at de ikke lengre klarer å fungere normalt i samfunnet. I motsetning til de fleste bøkene han har skrevet, er handlingen her delvis lagt til Haugesund. Staalesen har bygget opp et spennende og interessant karaktergalleri som gradvis skreller bort lag på lag på både Varg Veums historie og den saken han jobber med.

Jordnært om relasjoners påvirkning

Det jordnære og naturlige i relasjonene og gode dialoger gjør at sidene flyter fort. Her er det ikke pyntet på så veldig mye og språket er herlig lekende og enkelt. Ikke for at Staalesen undervurderer leseren, men fordi det viktige er handlingen og menneskene i boka. Han gir oss kunnskap om de forskjellige karakterene gjennom forskjellige relasjoner og viser oss som lesere hvordan relasjoner faktisk kan påvirke et menneske uansett hvor kort eller lang tid man har hatt relasjonen.

Der den forrige boken var full av heseblesende action og ble litt i overkant mot slutten, er fokus i denne boken faktisk på et ekstremt bra og intrikat plot som Staalesen danser seg gjennom og sveiper deg med i valsen.terning6 Som leser blir du følelsesmessig engasjert i Varg Veum og de menneskene han møter på sin jakt etter sannheten. Det er mennesker som deg og meg, som alle har opplevd vonde ting i sitt liv og som jobber med å leve et så godt liv som de kan. Mange av dem er gjerne forferdelige på overflaten, men etterhvert som man blir kjent med historien deres så skjønner man hvorfor de er som de er, uten å unnskylde atferden selvfølgelig.

Forfatter: Gunnar Staalesen
Gyldendal
Utgivelsesår: 2016
320 sider
1. utgave
Bokmål
ISBN/EAN: 9788205495654

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *