Ny syrisk valglov baner vei for gjenvalg av Assad

Beirut (NTB-Reuters-AFP): En ny valglov i Syria gjør det i praksis umulig for opposisjonspolitikere i eksil å stille som presidentkandidater. Dermed er president Bashar al-Assad nærmest sikret gjenvalg.

Syrias nasjonalforsamling vedtok torsdag at alle kandidater i det kommende presidentvalget må ha vært bosatt i Syria permanent de ti siste årene.

Ingen i opposisjonen har så langt varslet at de vil utfordre Assad i valget, som skal holdes før mandatet hans utløper i juli. Med den nye loven er det knapt noen aktuelle motkandidater som vil kunne bli godkjent uansett.

Brahimi-kritikk

Regimets planer om å gjennomføre valget er blitt skarpt kritisert av spesialutsending Lakhdar Brahimi, som på vegne av FN og Den arabiske liga har ledet fredsforhandlingene mellom regimet og eksilopposisjonen i Genève.

Da han torsdag informerte FNs sikkerhetsråd om situasjonen, sa han at opposisjonen neppe vil være interessert i å fortsette forhandlingene med regimet hvis regjeringen gjør alvor av valgplanene.

– Hvis det blir valg, mistenker jeg at opposisjonen, hele opposisjonen, vil miste interessen for å snakke med Assad, sa Brahimi.

– Utenfor mandat

Uttalelsen førte fredag til en skarp irettesettelse fra Assad-regimet, som mener Brahimi går ut over sine fullmakter.

– Uttalelsene til Lakhdar Brahimi om presidentvalget faller ikke innenfor rammene av hans mandat. Brahimi må respektere sin rolle som megler og være ærlig og upartisk, sier informasjonsminister Omran Zohbi til den syriske statskanalen. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *