NATO og USA ber Russland holde igjen

Brussel (NTB-Anne Marte Vestbakke): NATO og USA ber Russland ikke gjøre noe som kan «trappe opp spenningen» i Ukraina.

– Jeg oppfordrer Russland til ikke å gjøre noe som kan trappe opp spenningen eller skape misforståelse, sier Fogh Rasmussen til pressen i Brussel.

Spenningen mellom Russland og Ukraina har på kort tid økt betydelig. Væpnede menn har heist det russiske flagget ved regionforsamlingen og regjeringskontorene i Simferopol på halvøya Krim i Ukraina.

Onsdag varslet Russland en militær hasteøvelse i nærheten av Ukraina og har satt jagerfly i beredskap.

Forventning

– Jeg forventer at alle land vil respektere Ukrainas suverenitet og unngå provoserende handlinger. Det er derfor jeg følger Russlands militærøvelse ved Ukrainas grense tett, sier USAs forsvarsminister Chuck Hagel og ber russerne «unngå skritt som kan lede til misforståelser i en vanskelig og skjør tid».

– Vi forventer at det ukrainske folket får velge veien videre selv, er budskapet fra forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) om en fortsatt uforutsigbar situasjon i voldsherjede Ukraina.

Hun sier hun venter å bli holdt orientert om elementene i den russiske øvelsen på vanlig måte. Russland har gjort det klart at øvelsen ikke har noe å gjøre med utviklingen i Ukraina, sier Fogh Rasmussen.

– Vi har ingen informasjon som motsier informasjonen vi har fått fra russisk side, sier han.

Ber ikke om hjelp

Ukrainas viseforsvarsminister Oleksander Olijnyk tok torsdag turen til Brussel for å diskutere en svært spent situasjon i landet med NATO-kolleger.

Ukrainerne har ikke bedt om spesifikk støtte fra NATO, sier Fogh, men alliansen lover å stå sammen med ukrainerne i det den håper skal være en demokratisk prosess.

– Alle landene uttrykker klart at de fortsetter å støtte opp om Ukraina innenfor rammene av partnerskapet med NATO, sier forsvarsminister Søreide til NTB.

– Viseforsvarsministeren understreker at det nye regimet ønsker å følge veien videre mot Europa. Det er valg de må ta selv, det ukrainske folk må få bestemme, sier hun.

Sikkerhet

Fogh understreker at et «suverent, selvstendig og stabilt» Ukraina er avgjørende for den euroatlantiske sikkerheten og kaller landets situasjon det viktigste sikkerhetsspørsmålet i Europa i dag.

– Det er en situasjon som også kan få store regionale konsekvenser, sier Søreide om utviklingen videre.

NATOs generalsekretær ber samtidig alle parter unngå konfrontasjon og provoserende handlinger.

Også den tyske forsvarsministeren er bekymret over hendelsene på halvøya Krim og sier en deling av landet må unngås.

– Det viktigste er å hindre en oppløsning av Ukraina, sier Ursula von der Leyen. (©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *