M. J. Arlidge: Er du med på leken

Helen Grace er tilbake og denne gangen møter hun menneskelig ondskap som er ulikt noe annet hun har opplevd. Noen setter byen i brann og Helen Grace og teamet hennes ligger stadig ett skritt bak. Vil de klare å stoppe pyromanen før flere liv går tapt?

I denne boken tar M. J Arlidge et tak i et fenomen som skremmer vannet av de fleste av oss, nemlig de pyromane. De som elsker ild og gjør hva de kan for å få oppleve ilden og dens skader på nært hold. Noe av det som er spennende med nettopp brann og de som elsker brann, er årsakene til at gjerningspersonene har valgt nettopp brann. Her kunne Arlidge valgt å gjøre alt spektakulært, overdådig og usannsynlig. Men han har valgt en helt annen retning, nemlig den jordnære med fokus på mennesker og deres lidelse.

Helen Grace er en fascinerende karakter som hele tiden vandrer på linjen av hva som er normalt og hva som er galskap. Hennes behov for smerte for å få ro, er veldig fascinerende. Hun er en ensom sjel, som sliter med relasjoner, og det er noe mange av oss kan relatere oss til. Hun har hatt mange tøffe oppdrag i sin karrière og de har alle satt sine spor.

Menneskene hun møter er skadeskutte som henne selv, og nettopp derfor klarer hun å nå inn til dem og få den informasjonen hun og teamet trenger. Mennesker med triste historier, historier som vi leser om hver eneste dag i nyhetene. Mennesker som ses på som utskudd, og som ikke regnes som en del av samfunnet. Mennesker som leter etter en identitet, og et sted de kan være seg selv sammen med andre som har det som dem. Her kommer det realistiske inn. Det aspektet som gjør boken så tiltalende er det lille sporet av samfunnskritikk på vegne av de som ikke har det så lett i samfunnet. Litt som vår Karin Fossum, men ikke med helt den samme dybden.

Noe av det Arlidge er best på er å ta deg som leser med på en aldri så liten tur på berg og dalbane. Vi dras fort inn i etterforskningen og de ledetråder som Helen Grace og teamet finner. Vi lar oss optimistisk følge med når konklusjonene trekkes og når feilene i konklusjonene oppdages. Som leser presenteres du for stadig nye løsninger på mysteriet og det er veldig lett å la seg rive med. Det er også utrolig mange spennende tvister i handling og mysteriet. Du dras med til siste side for du vil ha svarene. Hvem er det som står bak brannene og hva er egentlig sammenhengen mellom alle de påsatte mordbrannene?

M.J Arlidge.  Foto: Mjpenguin/Wikipedia

M.J. Arlidge debuterte i 2014 med Elle melle, første bok i seriesuksessen med etterforsker Helen Grace i hovedrollen. På kort tid har Arlidge etablert seg som en av de viktigste krimforfatterne i Storbritannia de seneste årene. Arlidge har arbeidet med TV i over 17 år, blant annet i BBC. De siste sju årene har han drevet et uavhengig dramaproduksjonsselskap.

M.J Arlidge er også en mannlig forfatter som behersker å skrive ut i fra flere kvinners perspektiv. Kvinnene blir autentiske, selv om de har noen maskuline trekk, hvilket er ganske naturlig med tanke på at kvinnene i hans bøker lever i veldig mannsdominerte miljø. Jeg har veldig sansen for måte Arlidge skriver på, og hvordan han får frem kvinnenes kvaliteter uten å være for sentimental i sin beskrivelse av de vonde tingene som skjer i livene til disse kvinnene.

Alt i alt er dette en veldig spennende bok, som nok kan fenge mange lesere, spesielt om man har lest de andre bøkene om Helen Grace. Jeg har lest alle bøkene om Helen Grace så langt og Elle Melle er nok den boken jeg har likt best av denne forfatteren til nå. Samtidig ser jeg frem til flere bøker av Arlidge, for når han er på sitt beste, så er han så inni helvete god også!

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *