Logan

Et verdig farvel med en av mine absolutte favoritter fra Marvel universet.

Året er 2029 og Logan lever et liv fokusert rundt å ta vare på Professor X et sted rett ved den meksikanske grensen og kjøre fulle folk rundt i limousinen for å få inn penger. Helsa skranter og han er generelt sett veldig miserabel og sint. Albinoen Caliban bor sammen med Professor X, som må ha medisiner jevnlig slik at han ikke får anfall. Mutantene er ifølge menneskene utryddet, men det er en sannhet med visse modifikasjoner. Det finnes noen få mutanter, og det tar ikke lang tid før den godeste Wolverine får en ramlende inn i livet sitt som snur det meste på hodet. Lille Laura er en jente med futt i som snakker lite men kan ta vare på seg selv uansett hva hun møter. Klarer Logan å redde denne selvstendige jenta med den tragiske historien, og klarer han å redde seg selv i prosessen?

Jeg kunne selvfølgelig fortalt veldig mye mer om handlingen i filmen, men jeg tenker at for dere som ikke har sett den, så er det en fordel å ikke ha for mye info på forhånd. Det er klart at har du kjennskap til Marvel universet er det en fordel, men denne filmen er så utrolig mye mer enn en film om en avdanka tegneseriehelt. Du får vite det du trenger å vite om Wolverine, Professor X, Caliban og X-men uansett.

Om å være menneske
Noe av det som nok appellerer til folk med nettopp X-men er at det handler om mennesker som er anderledes, og hvordan de blir behandlet i et samfunn der man holder en slags A4 mal som et bilde på det perfekte og gode livet. En mal som ikke X-men passer inn i, men det er det faktisk heller ikke alle mennesker som gjør. Den følelsen av utenforskap kan mange kjenne seg igjen i. Utenforskapen er også en god del av tema i denne filmen. Professor X har et ønske om å oppleve noen av de normale og gode følelsene før han dør. Han ønsker å vise Logan at det finnes godhet i verden og han vil han skal oppleve det, at han skal finne tilbake til sin menneskelighet.

Foruten et plot som engasjerer og tar deg med på en reise fylt av action og heftige kampscener så er det en ting de har vært helt rå på her og det er castingen. Hugh Jackman er jo en selvfølge, men også han tar Logan til nye høyder denne gangen. Han får frem den indre kampen, forfallet, ønsket om å dø og kampen om menneskeligheten på en måte som river i sjela.

Dafne Keen som Laura. Foto: 20th century Fox

Jeg hadde hørt rykter om at Dafne Keen som spilte Laura var veldig god, men hvor god hun var, ante jeg ikke før jeg så filmen. Rollen som Laura er en stor rolle å fylle. Store deler av filmen bruker hun ikke annet enn verbalt språk. Hun har en helt vanvittig fysikk og kontroll over kroppen til å være så ung og ny i bransjen. Dette er en frøken vi kommer til å se veldig mye av fremover!

Ellers må jeg slå et lite slag for Boyd Holbrook som var litt av en overraskelse! Jeg har sett noen filmer med han, men har aldri merket meg han noe særlig. Her derimot gjorde han en markant rolle, på glimrende vis. Det skal sies at jeg har en svakhet for skuespillere som klarer å gjøre badassroller så badass, at du ikke glemmer det med det første. Nicholas Cage i Faceoff, Charlie Hunnam i Sons of Anarchy og Joel Kinnaman i Suicide Squad for å nevne et par. Boyd Holbrook er definitivt en mann som kommer til å gjøre seg bemerket på lerretet fremover.

Boyd Holbrook i rollen som Pierce. Foto: 20th Century Fox

Det er også verdt å nevne regissør James Mangold. Han har stått bak story, manus og regi av Logan og har gjort en mesterlig jobb. Men ser man på noe av hans beste arbeider som Girl Interrupted og Walk the Line, ser man at hans styrke ligger nettopp i en god forståelse av menneskers følelsesliv og psyke noe han er helt rå på å få frem på lerretet, også her.

Filmen varer i 2 timer og 15 minutt og tiden raser forbi. Siste halvdelen er til tider bare vond å se på, og det er faktisk tider der det er vanskelig å holde tårene tilbake, og jeg er generelt sett ingen tåreperse når det kommer til film. Men har man fulgt en karakter gjennom 10 filmer og slutten blir så røff og grusom å se på, så kan man ikke vente annet. Definitivt en av filmene på min toppliste i år!

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *