Oslo Cancer Cluster Innovasjonspark (OCC) ble åpnet mandag denne uken av Statsminister Erna Solberg. Kreftforskning, kreftregisteret og Radiumhospitalet er samlet nesten under samme tak og er et løft for fremtidens medisinforskning. Også har Ullern Videregående fått nye lokaler og innlemmet som samarbeidspartner med parken.
Tekst og alle foto: Ole Christian Eklund
Jònas Einarsson, leder av Radiumhospitalets Forskningsstiftelse og Kåre Norum, tidligere Rektor ved Universitetet i Oslo har i 10 år jobbet hardt for å utvikle idé til virkelighet. OCC har ikke hatt en enkel fødsel. Prosjektet var i ferd med å rase i 2013 da første spadetak skulle tas, men ble reddet i tolvte time.
Vi har snakket med Einarsson, som selv er utdannet lege. Han har ledet Forskningsstiftelsen i 16 år og så et potensiale i miljøet som kunne bli noe stort til tross for at stiftelsen ikke utnyttet mulighetene fullt ut. Dette ville han gjøre noe med. Einarsson traff Kåre Norum tilfeldig på et seminar og spurte om Norum ville hjelpe han gjennom sine kontakter. Dette ville Norum svært gjerne og de etablerte en forening for å samle de kreftene i forskningsmiljøet som ville være nødvendig for å etablere en slik park. Det har rent mye vann siden ideen dukket opp og med god hjelp fra flere krefter står de idag med et topp moderne bygg.
– Hvordan har dere finansiert dette?
– Til å begynne med slet vi. Vi hadde en idé, visjon, tegninger og masse tanker rundt dette, men etter en stund kom Innovasjon Norge, Radiumhospitalets Legater og Utstillingsplassen i Hamar på banen og sikret de lånene vi trengte til prosjekteringen. Utstillingsplassen på Hamar var med fra dag en, i tillegg kom SIVA, OBOS og Industrifinans som sørget for å få prosjektet igang. Vi har idag to hundre millioner i egenkapital og ca åtte hundre millioner i lån.
– Parken er bygd der gamle Ullern Videregående Skole lå?
– Ja, stemmer. Tomta tilhører Undervisningsbygg og er byksla av Innovasjonsparken. Ullern Videregående leier lokaler her og er en samarbeidspartner.
– Hva ønsker dere å oppnå med denne parken?
– Vi har en visjon med alt vi gjør. Vi ønsker å være med på å utvikle fremtidens kreftlegemidler. Vi vil ligge helt i front i forskningen på nye behandlingmåter. Dette er kreftforskningens nye høyborg i Norge, men vi har en målsetning å bli Europas desidert ledende miljøer innen denne forskningen.
– Er det mulig å finne en kur mot kreft?
– En reell kur er vel ikke mulig, men vi forstår mer og mer. Det viktigste gjennombruddet siden Marie Curie i 1903 er nok immunterapi og onkologi-terapi. Vi har strålt og pumpet inn gifter, men nå prøver vi å spille på lag med kroppen. Vi har nå gode medisiner mot føflekkreft med spredning der opp mot 40% blir friske. For fem år siden døde alle. Et stort fremskritt. Kreftsykdom blir vi ikke kvitt, men målet er å gjøre den kronisk slik at man kan leve med den.
– Er forskningsmiljøet på dette for lite i Norge?
– Nei, forskningen er internasjonal og vi er en del av det globale miljøet. Vi er bl.a. søsterorganisasjon av MD Anderson i USA som er nummer en i verden på området. Vi utveksler forskere frem og tilbake for å utnytte kompetansen. Vi er en del av et globalt nettverk og da er kanskje kvalitet viktigere enn kvantitet.
– Blir forskningen nå sentralisert i Oslo?
– 60% av all medisinforskning og inntil 85% av all kreftforskning skjer i Osloområdet. Men vi har spennende miljøer i Bergen, Trondheim og Tromsø. Oslo Cancer Cluster er nasjonalt, men hovedhuben sitter her på Ullern.
– Har dere prosjekter gående i utlandet?
– Vi har prosjekter i flere land. Dette gjelder både legemiddelindustrien og forskning. Mest er det nok med forskning og klinikker. For å gjennomføre en større studie og for at materialet skal kunne ha troverdighet trenger vi å spre dette på 40 til 50 sykehus verden over.
– Er Oslo Cancer Cluster banebrytende i denne sammenheng?
– OCC er en forening. Vi jobber for å legge til rette for at forskerne, klinikerene og bedriftene kan blomstre. Det som er unikt her er at vi har samlet alt som er av krefter innen dette området som basalforskning, klinisk forskning, små og store bedrifter inkludert utdanning gjennom hospitering fra Ullern Videregående under samme tak.