Kjemper mot barnedødelighet i Niger

I ni måneder har Côme Niyomgabo (40) jobbet med Leger Uten Grenser for å minske barnedødelighet i Bouza, Tahouna regionen i Niger. Landet går gjennom harde tider, og regnsesongen hjelper ikke på. 

TEKST: Legerutengrenser.no

Bouza har akkurat gått gjennom den vanskeligste tiden i året, en periode av matmangel og høy forekomst av malaria, på grunn av regntiden. Tidsintervallet mellom juni og oktober er en kritisk periode for småbarn. Siden begynnelsen av november, har antallet barn som blir innlagt gått ned og den vanskeligste perioden er i ferd med å ta slutt. Men Leger Uten Grenser må allerede gjøre seg klare til neste periode.

– Det er en kronisk krise som kommer tilbake hvert år, og derfor gjør vi oss allerede klar for neste periode. Basert på vår erfaring, vet vi at vi trenger et veltrent team. Mangel på kvalifiserte arbeidere og tilgang på helsetjenester er virkelig en utfordring, sier Niyomgabo.

Mangel på kvalifiserte helsearbeidere

To av hovedgrunnene til barnedødelighet i Niger er malaria og underernæring. Gjennom de mest kritiske månedene prøver Leger Uten Grenser å få kvalitetsbehandling tilgjengelig for syke barn tidligst mulig. I Bouza avhenger helsesystemet av helsestasjoner. De ansatte får bare en grunnleggende opplæring, og flere helsesentre lider av mangel på kvalifisert helsepersonell.

– Vi har startet med å gi malariamedisin til barn en gang i måneden for å forebygge malaria. Dette gjelder barn mellom tre måneder og fem år. Behandlingen er spredt ut over de fire månedene hvor malariasmitte er på sitt høyeste, sier Niyomgabo.

Barna som behandles, har lavere risiko for å utvikle malaria eller en mildere form for sykdommen. Strategien blir godt mottatt av befolkningen, og antallet barn som blir behandlet, har gått opp.

I 2013 gjennomførte Leger Uten Grenser et program kalt PECADOM, som går ut på å sentralisere behandlingen av malaria og barnesykdommer ved å bruke enklere verktøy som krever færre forkunnskaper hos helsearbeidere. Flere ble lært til å behandle malaria slik at de kunne jobbe i andre helsestasjoner i byen. Dette skal hjelpe på å oppdage tidlige malariatilfeller, behandle enkle saker og henvise kompliserte.

Involverer befolkningen

Leger Uten Grenser jobber med 140 frivillige som lærer folk hvordan de skal håndtere underernæring, malaria og andre sykdommer hos barn. Arbeidet til de frivillige er veldig viktig for å få tilgang til befolkningen og spre budskapet.

– Vi har også satt opp en strategi kalt «mors lys». Denne strategien skal forebygge underernæring. Mødrene til disse barna vil bli trent av Leger Uten Grenser, som forklarer dem hvordan de skal tilberede maten, slik at barna kan få mest mulig ut av den, og dermed dekke barnas ernæringsbehov. Flere mødre tar med seg egen mat og tilbereder denne sammen med andre og deretter mater de barna sine, sier Niyomgabo.

– Vi prøver virkelig å gjøre en forskjell. Det å se barna komme alvorlig syk på grunn av underernæring og senere se dem frisk og smilende er et bilde som gjør inntrykk, avslutter Niyomgabo.

For mer informasjon LES HER.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *