Jenteprisen 2013

Jordmor og aktivist Sara Kahsay fikk Plans Jentepris 2012 for hennes arbeid mot kjønnslemlesting. Kahsay jobber til daglig ved ved Ullevål sykehus.
Jordmor og aktivist Sara Kahsay fikk Plans Jentepris 2012 for hennes arbeid mot kjønnslemlesting. Kahsay jobber til daglig ved ved Ullevål sykehus.

Plan Norge deler ut sin årlige Jenteprisen på FNs jentedag 11. oktober. Prisen går til personer eller organisasjoner i Norge som har gjort en særskilt innsats for å bedre situasjonen for jenter.

– Med Jenteprisen ønsker vi å løfte framildsjeler og organiserte grupper som arbeider for å stoppe krenkelser mot jenter og sikre deres rett til beskyttelse og frihet til å gjøre egne valg, sier juryleder Knut Storberget.

Engasjement for jenter

Totalt er 24 personer og organisasjoner nominert til Plan Norges Jentepris. Dette er kandidater som har gjort en innsats innenfor områder som kamp mot tvangsekteskap, fordømming av voldtekt, forebygging av kjønnslemlestelse, kamp for likestilling og like juridiske rettigheter for minoritetskvinner, formidling av brudd på jenters rettigheter gjennom film og musikk og gitt stemme til jenter som ellers ikke blir hørt.

– Det er mange rettigheter vi regner som selvfølgelig for jenter og kvinner i Norge, men som ikke alle deler selv her. Med Jenteprisen ønsker vi å hedre det arbeidet som gjøres for å sikre jenter deres rettigheter, sier konstituert generalsekretær i Plan Norge Jørn Johansen.

Finalerunde

Syv av kandidatene har gått videre til en finale. Det gjelder avdøde Shilan Shorsh som er nominert for sitt arbeid mot tvangsekteskap og æresdrap. Safia Abdi Haase som er nominert for sitt arbeid med å være en forkjemper for likeverd for jenter og bekjemping av kjønnslemlestelse. Mama Jeanne og Mama Jeanette fra JOIN good forces hedres for sitt arbeid med å gi legehjelp og traumebehandling til voldtatte jenter og kvinner i Kongo. Røde Kors sin hjelpetelefon mot tvangsekteskap løftes fram som et grunnleggende verktøy mot tvangsekteskap. Deeyah Kahn er nominert for å benytte film og musikk til sin kamp mot æresdrap og brudd på jenters rettigheter, og spre sitt budskap på en engasjerende måte. Fakrah Salimi, grunnlegger og leder av Mira-senteret,
for sitt arbeid med likeverd og likestilling for minoritetskvinner både internt i miljøer og overfor det norske samfunn. Lisa Arntzen er nominert for sitt dedikerte arbeid mot voldtekt, både gjennom sin jobb i DIXI og som aktivist og initiativtaker til Aksjon mot voldtekt.

Juryen kårer én vinner

En jury ledet av Knut Storberget kårer én vinner som presenteres på FNs jentedag den 11. oktober. Prisutdelingen skjer samme kveld under Plan Norges arrangement på Parkteateret i Oslo, fra kl 18. De andre jurydeltakerne er Birgit Skarstein, Laila Bokhari, Gunhild Stordalen og Anita Krohn Traaseth.
Prisutdelingen er åpen for alle, men krever påmelding (klikk på lenken for å melde på).

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *