Jenta uten hjerte av Marit Reiersgård

Bitte Røed og Verner Jacobsen får en ny drapssak i hendene. Vil de klare å løse denne sammen?

Jeg sitter her i Alghero, langt borte fra Drammen og Lier som er Verner Jacobsen og Bitte Røed sin hjemby. Det er allikevel ikke vanskelig å leve seg inn i et noe snødekt Drammen og de tragiske ting som hender der i Jenta uten hjerte. Det er heldigvis ikke så lenge siden jeg leste Stolpesnø av samme forfatter, en bok som virkelig fenget i sin jordnære beskrivelse av vonde følelser og et levende karaktergalleri. Jenta uten hjerte var med meg i kofferten denne gangen, og den ble fort lest ut ved bassengkanten.

Rutinert møter fyrrig

marit reiersgŒrd
Marit ReiersgåŒrd. Foto:Rolf M. Aagaard

Stolpesnø var også første møtet med Bitte Røed og Verner Jacobsen som begge jobber som etterforskere i politiet i Drammen. Jacobsen er den rutinerte og erfarne, mens Bitte er den litt mer fyrrige nykommeren som ikke er så stor fan av regler alltid. Hun har et par kilo ekstra og elsker å bruke rød leppestift. Jacobsen på sin side elsker å strikke, og har lang hestehale. De er med andre ord to mennesker med sine særpreg, og i motsetning til de fleste andre helter i politikrim er ingen av dem for glad i flaska, og ingen av dem har en endeløs rekke med brutte forhold bak seg.

Jenta uten hjerte handler i hovedsak om drapet på 15 år gamle Idunn Olsen som blir funnet like ved obelisken ved steinbruddet i Lier. Ifølge vitner skulle Idunn ha vært på vei hjem fra en fest når hun forsvant. Samtidig får Verner vite at bårebilen med hans sønns kiste er blitt stjålet og de finner et utbrent hus med liket av en eldre kvinne. Finnes det noen sammenheng i disse sakene?

Aktuelle tema

Jenta uten hjerte tar for seg mange aktuelle og ikke minst viktige tema, som for eksempel konsekvensene av mobbing og netthets. Den gir ikke bare et innblikk i hvordan ofrene opplever det, men også den maktesløsheten som foreldrene føler i den situasjonen. Det er nettopp her noe av styrken til Marit Reiersgård ligger, i det å beskrive det såre og vonde på en naturlig og jordnær måte med en liten humoristisk snert innimellom. Hun er god på å beskrive karakterenes følelsesliv uten at det blir for mye, og dette er selvfølgelig med å bygger fascinerende karakterer som vi alle kan relatere oss til på et eller annet plan.

Det er vonde ting Reiersgård skriver om, og det er så utrolig lett å falle i fellen der man overdriver og dramatiserer disse vonde tingene til det minner om en gresk tragedie. Det gjør heldigvis ikke Reiersgård. Det er en god balanse i plotet, og de forskjellige historiene veves sakte men sikkert sammen etter hvert som det hele går mot en løsning.

terning5Det skal også sies at jeg er fan av måten Reiersgård skriver på. Hun har et lett og ledig språk med masse spennende krumspring som øker lesegleden. Noe av det som jeg lar meg rive mest med av i denne boken er hennes evne til å få leseren fra en stemning til en annen i løpet av et eneste kort avsnitt.

Dette lover med andre ord godt for de neste bøkene om Verner Jacobsen og Bitte Røed, og jeg gleder meg!!

Anmeldt av Jessica Ryan

(Gyldendal 2014)

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *