Izzet Celasin: Krysset en natt elven

Det er den fullkomne vekslingen mellom kjølig distansering og famlende nærhet som gjør Krysset en natt elven til en av vårens viktigste romaner.

Basic CMYKKrysset en natt elven er den tredje boken av den norsk-tyrkiske forfatteren Izzet Celasin (født 1958). Også denne gangen tar Celasin, tidligere venstreradikal aktivist, fengselsfugl og politisk flyktning, med leseren til en verden han har god kjennskap til – diplomatiets mørke underverden. Celasin har skapt en listig politisk roman fylt med spionasje, konspirasjoner og mørke hemmeligheter. Resultatet er både viktig og sårt.

Handlingen finner sted i desember 1988. Jugoslavia er en foreløpig politisk bakevje preget av samfunnsmessige friksjoner mellom ulike etniske, politiske og religiøse grupperinger. På den kubanske ambassaden i Beograd lever Abraham, en tidligere kommunistisk revolusjonær og svoren Castro-tilhenger, et stille liv som diplomat. Helt til tyrkiske Adam dukker opp. Adam er politisk flyktning, og han befinner seg på transittmottaket Tusen blomster i påvente av asyl. Et vennskap uten tillitt oppstår mellom de to mennene. Så forsvinner Adam.

Abraham blir besatt av tanken på å finne den savnede mannen. Sporene leder ham fra Beograds konfliktfylte diplomati, til et flyktningmottak fylt av mennesker som ingen land vil ta imot. Sakte innser Abraham at alle de involverte har en historie å fortelle. Og at de alle er dyktige løgnere.

Jakten på Adam, jakten på sannheten, er dermed i gang.

Izzet Celasin. Foto: Christian Elgvin
Izzet Celasin. Foto: Christian Elgvin

Celasin, som brakdebuterte med Svart himmel, svart hav i 2007, leverer her en sterk politisk roman drevet frem av et fokus på menneskelig vilje og moral. Fortelleformen veksler mellom Abrahams kjølige betraktninger, og de mer sårbare beretningene fra menneskene i Adams liv. Det er den kontinuerlige vekslingen mellom disse to stemmene, mellom avstand og nærhet, som gir romanen en ekstra og kledelig dybde. På sitt beste leverer Celasin et interessant og sårt dypdykk i politiske flyktningers desillusjonerte tilværelse.

Allikevel – Krysset en natt elven er en roman jeg virkelig ønsker skulle vært bedre. De brokete glimtene av mellommenneskelige forhold, de såre bruddstykkene fra flyktningenes fortid, er for meg romanens sterkeste kort. Dessverre blekner de bort i møtet med de siste seksti sidenes noe overraskende metamorfose til hardbarket liksom-thriller. Både hovedpersonen Abraham og verket som helhet virker en anelse mistilpasset i Celasins lite edruelige dreining mot thrillerlitteratur og John le Carré. Noe av det menneskelige, noe av det såre, går tapt i vendingen. Det er forstyrrende, men ikke ødeleggende.

Jeg vil fremdeles ha mer av Izzet Celasin.

(Gyldendal 2015)

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *