Hagos fengslet i Egypt

abraham04-1024x682

Revolt har den siste tiden fulgt støttegruppen Abrahams venner gjennom deres arbeid for å få Abrahams bror Hagos fri fra kidnapperne i Sinaiørkenen. Det har vært en strabasiøs reise for denne gjengen,og den er enda ikke over.

Tekst og bilder: Jessica Ryan

Desiree Penzo forklarer at det har vært en ny utvikling i saken. Etter at løsepengene ble betalt gikk det en uke uten noe kontakt. Da gruppa til slutt fikk kontakt med beduinstammen som hadde hatt Hagos, sa de at Hagos ble holdt tilbake i en uke på grunn av uroligheter ved grensen mellom Egypt og Israel. Hagos ble til slutt sluppet fri fra beduinstammen i Sinai og klarte å komme seg over på Israelsk side. – Hagos var i Israel i 48 timer før han og 85 andre i samme situasjon ble ført over grensa til Egypt igjen, hvor de nå sitter fengslet. Dette er en form for tilbakeføring som kalles hot-returns og er svært kontroversiell poengterer Penzo.

Hot returns er en praksis hvor Israels forsvarssoldater kan returnere såkalte infiltratører til et naboland før de har vært i Israel i 24 timer, og de ikke har beveget seg mer enn 50 km fra grensen. I 2007 gikk flere menneskerettighetsorganisasjoner til sak mot Israel fordi Hot returns annses å være imot internasjonal lovgivning. Flyktningene nektes også tilgang til prosedyrer som kan gi dem flyktningstatus. Når de er sendt over til Egypt risikerer de et år i fengsel og bøter.

Desiree Penzo. Foto: Abraham Tekle

Abraham har fått bekreftet gjennom lokale hjelpeorganisasjoner i Israel at hans bror var en av disse 86 som er ført tilbake til Egypt, men har ikke snakket med han personlig. De prøver å oppnå kontakt og har blant annet kontaktet Meron Estefanos og Amnesty International Israel som gjør hva de kan for å bistå.

Vi er på den ene siden veldig glade for at Hagos er sluppet fri fra tortur og fangenskap i Sinaiørkenen – men vi fortviler over at han nå er havnet i en ny situasjon som er utfordrende og krevende sier Penzo engasjert før hun fortsetter; Vi vil fortsette arbeidet frem til vi har gjort hva vi kan for å gi unggutten trygghet.

For mer informasjon om Hot Returns:

http://www.haaretz.com/print-edition/news/israel-s-hot-return-of-sudan-refugees-prompts-un-concern-1.3150

Tweet

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *