Fairtrade bekymret for stadig synkende kaffepriser

Kaffeprisene går stadig nedover, noe som betyr at de som lager kaffen sitter igjen med stadig mindre penger.

-Det er grunn til å være bekymret over den negative utviklingen. Bare i løpet av tre år har vi sett at kaffeprisene har mer enn halvert seg. Nå er kaffeprisene på et bunnivå og dette fører til enda lavere inntekt for allerede fattige mennesker, sier produktsjef i Fairtrade
Norge, Helle Mjøs.

Svingningene i markedet har vært store de siste årene. Sommeren 2011 kostet en halv kilo kaffe om lag 2,60 dollar på børsen i New York. To år senere var den nede i 1,20 dollar.

– Kaffe, i likhet med mange andre råvarer, har igjennom mange årtier vært gjenstand for store svingninger i råvarepris. Men dagens kaffepris er nå på et rekordlavt nivå, og det er sterk grunn til bekymring, sier Mjøs.

Mange kaffebønder lever i dag under vanskelige kår og de synkende kaffeprisene gjør dem enda mer sårbare.

– De fattigste, de som ikke kjenner verdien av sin råvare og de som ikke har en kvalitet som skiller seg ut på noen måte, er spesielt utsatt for svingningene i markedet.  For mange av de fattige bøndene betyr dette at de kanskje ikke har råd til maten og medisinene de trenger til seg og familien. Mange har heller ikke råd til å kjøpe skolebøker til barna eller ser seg nødt til å ha dem i arbeid på gården for å spe på inntekten, sier Mjøs.

Minimumspris gir beskyttelse

Hun understreker at Fairtrade har iverksatt flere tiltak som skal gi fattige bønder beskyttelse mot slike prisfall.

-For det første krever Fairtrade at alle kaffebønder skal være organisert i kooperativer. På den måten står de sterkere sammen og kan gjøre felles tiltak for å øke kvaliteten på kaffen de dyrker. Dette gjør også at kooperativet skal kunne forhandle frem en god pris på vegne av alle bøndene, forteller Mjøs.

I tillegg har Fairtrade fastsatt en minimumspris på 1,40 dollar per pund kaffe (ca halv kilo) for Fairtrade-sertifisert kaffe. Kjøpere betaler i tillegg en pott penger på 0,20 dollar per pund, som kooperativet bruker på utviklingstiltak for nærmiljøet eller på å øke kvalitet og produktivitet på kaffeavlingene.

Ungdom vil ikke gå i foreldrenes fotspor

Det er også andre forhold som gjør at kaffebondens hverdag endrer seg.

–  I flere land har det vært en dreining mot at den oppvoksende generasjon i kaffeproduserende land ikke ønsker å gå i sine foreldres fotspor. Å være kaffebonde representerer ikke nødvendigvis den lyse fremtiden de ønsker seg. Innen både kaffe, kakao og andre råvarer ser man at bøndenes barn ikke ønsker å ta over etter sine foreldre. Dette betyr at råvarer som vi i dag er vant til å kjøpe hver dag til lave priser, vil bli råvarer det er mangel på og som vil øke kraftig i pris.

Selv om denne utviklingen kanskje gir økt pris på sikt, skaper det andre og alvorlige utfordringer for kaffebonden.

– Det tar mange år å dyrke frem et kaffetre. Samtidig går viktig kunnskap om hvordan man dyrker frem god kaffe tapt.

-Hva kan enkeltindividet gjøre?

-Kjøpe Fairtrade-merket kaffe og andre Fairtrade-merkede produkter. Nordmenn er oppdratt til alltid å gå etter det billigste produktet, men dette kan bety at den som har dyrket råvaren ikke får en betaling det går an å leve et trygt og godt liv for. Det er ikke bare kjøperen, importøren og dagligvarebutikken som har et ansvar for at bønder og arbeidere får en fair betaling for råvaren de dyrker, det har også du og jeg hver gang vi handler.

Fairtrade er en internasjonal merkeordning som gjennom handel styrker bønder og arbeidere i fattige land. Med mer rettferdige handelsbetingelser kan de selv bekjempe fattigdom.

Fairtrade-standardene sikrer bedre arbeidsforhold og handelsbetingelser for bønder og arbeidere i utviklingsland, slik at de kan investere i produksjon, lokalsamfunn og en bærekraftig framtid.

Fairtrade-merking av produkter er et konkret og pålitelig verktøy for importører og forbrukere i Norge som ønsker å bidra til mer rettferdig handel og utvikling i fattige land.

I dag finnes det Fairtrade-merket kaffe, te, kakao, sukker, juice, is, sjokolade, bananer, ris, krydder, honning, bomull, blomster og vin i Norge.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *