En mammas svik

Forrige uke startet et nytt kapittel i Alvdal-saken til den eldste datteren. Vi har lest boka om ”Elines”historie.

Anmeldt av Jessica Ryan

I en liten kommune i Østerdalen ble det i 2011 rullet opp et pedofilt felleskap som man sjelden har sett tidligere i Norge. I mediene ble det kjent som Alvdal-saken og på tiltalebenken satt en pensjonert lærer, en mor og hennes samboer og et vennepar av dem.  Overgrepene pågikk i 4 år og ofrene var hovedtiltaltes egne barn. De var mellom seks og elleve år da det skjedde.

Dette var bare siste kapittel i historien. Moren sitter nå på tiltalebenken igjen, tiltalt for overgrep på sin eldste datter mellom 1990 og 1998. Vil ”Eline” oppnå rettferdighet i rettssalen denne gangen, akkurat som hennes to yngste søsken?

I januar 1986 ble Eline født prematur, bare 11 måneder etter sin bror Kevin. Det hun ikke visste var at moren egentlig hadde søkt om abort og ikke hadde noe ønske om å ha Eline hos seg. Gjennom hele oppveksten er det kun en ting Eline prøver å oppnå og det er kjærlighet fra moren, uansett hva som må gjøres for å få det til, uansett hvor feil denne kjærligheten utartet seg.

Eline er ikke gammel første gangen hun opplever overgrep fra stefaren ”Arild” og disse eskalerer radig. Volden og de seksuelle overgrepene blir stadig mer brutale og involverer stadig andre mennesker. Først moren og så etter hvert broren Kevin.

Eline prøver å fortelle voksne mennesker om det som skjer med henne, men opplever å bli kalt løgner. Moren har allerede klart å få løyet på henne en Asberger diagnose, så det er ingen som tror hennes historier om hva som egentlig foregår innenfor hjemmets fire vegger. Flere ganger i løpet av oppveksten har Eline opplevd at voksne omsorgspersoner har satt spørsmål med Asberger diagnosen, men det tok lang tid før folk trodde henne og ikke moren.

Hvor var barnevernet? Elines saksbehandler i barnevernet i Gjerdum ble etter hvert god venn med Elines mor, dermed fikk moren vite alt som skjedde i Elines liv, selv om hun ikke hadde omsorg for henne lengre. Det ble levert inn flere bekymringsmeldinger. Disse ble enten ikke fulgt opp eller forsvant i systemet til barnevernet og ble ikke oppdaget før 9 år etter.

Historien Mammas svik er nok en tøff historie å fortelle for Eline. Det er historien om hennes liv, om hennes oppvekst og de grove overgrep hun ble utsatt for. Det er historien om hvordan det å bli et offer for slike handlinger i tidlig alder kan definere deg som offer gjennom store deler av oppveksten. Men det er også en historie om et håp om rettferdighet og en bedre fremtid for Eline, for hennes søsken og for hennes egen datter.

Hun forteller om en oppvekst hvor få omsorgspersoner faktisk tok vare på henne og hennes behov. Men hun forteller også om de få som ga henne håp i en veldig hard hverdag. Hadde barnevernet fulgt opp de bekymringmeldingene  kunne Eline kanskje vært spart for mye lidelse. Ikke bare i form av overgrep, men også senskadene som kom som en følge av dem.

Det å lese boken til Eline, hvor hun forteller i detalj om overgrep som hun husker og hvor hun forteller om hvordan hjelpeapparatet sviktet henne er hard kost. Hun forteller om kjærester som også misbrukte henne og det er tøft å lese hennes beskrivelser av sitt forhold til seg selv og sin egen kropp.

Teksten er ren, ryddig og ordentlig men opplevelsene beskrives allikevel fra et barns øyne. Selvsagt med noen refleksjoner fra en noe eldre Eline innimellom. Hvert kapittel innledes med et sitat i fra en av Elines dagbøker fra når hun vokste opp. Hun har også valgt å legge inn noen av utsagnene i vurderinger fra faglige instanser. Dette gir mer substans til hennes historie, samtidig som den også fremhever den store kontrasten mellom de faglige instansers opplevelse av henne, og hvordan hun selv opplevde sitt liv.

Det er ikke til å stikke under en stol at boken leses med en viss følelse av ubehag, som om man er flue på veggen i veldig private øyeblikk. Øyeblikk som det ikke er meningen at man egentlig skal se. Samtidig er det viktig å få slike historier ut også, nettopp for å skape kunnskap om hvordan ofre for seksuelle overgrep og i dette tilfellet ekstrem omsorgsvikt lever.

Etter mye om og men har jeg valgt å ikke forholde meg til terningkast i denne anmeldelsen. Det er ikke riktig å sette den formen for karakter på denne jentas smerter og lidelse. Hun har blitt dømt nok av andre igjennom livet, hun skal slippe det fra en bokanmelder.

Men ønsker du en naken og ærlig beskrivelse av hvordan det er å bli voldtatt av sin stefar, befølt av sin bror og misbrukt av sin mor, er dette absolutt boken man bør lese. Faktisk burde den vært på pensum i de fleste barnevernsutdannelser i Norge. Kanskje det kan bli færre slike historier i Norge da?

Tittel: Mammas svik – datterens gripende historie fra Alvdal-saken og Gjerdrum
Forfatter: Anne-Britt Harsem
ISBN: 9788282810111
Forlag: Nova Forlag

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *