– En kamp mot klokka

on

Behovet for hjelp på Filippinene er enormt, logistikken krevende og barna spesielt sårbare. Det melder Plan, som kjemper for å nå ut med nødhjelp i tide til avsidesliggende og avskårne lokalsamfunn.

– Tid er en kritisk faktor. Plans folk er for lengst i felt, og vi jobber på spreng sammen med myndigheter og andre organisasjoner for å få hjelpen frem fortest mulig til de som trenger den mest, sier Jørn Johansen, fungerende generalsekretær i Plan.

Tyfonofrene har et livsviktig behov for rent vann, mat sanitær og nødvendige medisiner, samt telt, presenninger og tepper. Plan er nå til stede i Samar, Leyte og nordre deler av Panay og Cebu, og konsentrerer innsatsen i lokalsamfunn i de hardt rammede områdene i Øst-Samar i regionen Øst-Visayas. Dette er områder som Plan kjenner godt, gjennom mange års operasjonell virksomhet i landet.

– Våre kollegaer på Filippinene har gode kontakter med frivillige i befolkningen som nå stiller opp og bidrar i nødhjelpsarbeidet. Både våre ansatte og de frivillige står på døgnet rundt, selv om flere har familier som er rammet av katastrofen, sier Johansen.

Logistikk er en kjempeutfordring

Nye forsyninger med Plans nødhjelpspakker er nå på plass i hovedstaden Manila og skal transporteres ut til Samar i løpet av de nærmeste dagene. Logistikken er krevende. Mange veier er ødelagte eller sperret av sammenraste bygninger, strømledninger og trær. Plan samarbeider kontinuerlig med andre organisasjoner og FN for å sikre mest mulig effektiv hjelp.

Plan koordinerer også sin hjelp med filippinske myndigheter for beredskap, forsvar, utdanning og helse- og sosial. Lokale myndigheter står imidlertid i en krevende arbeidssituasjon, mye på grunn av ødeleggelser og ansatte som ikke er stand til å komme på jobb. Plans årelange tilstedeværelse i tyfonområdene gjør derfor at organisasjonen kan bidra til at oppgaver der myndighetene har redusert kapasitet, likevel kan gjennomføres.

I Manila i dag har Plan deltatt på lanseringen av en handlingsplan for den humanitære innsatsen på Filippinene i regi av FN. Plans landdirektør på Filippinene, Carin van der Hor, talte der på vegne av internasjonale organisasjoner om beskyttelse av sårbare grupper og behovet for koordinering og kommunikasjon i nødhjelpsarbeidet.

– Tusenvis av familier er i desperat behov for husly, rent vann og medisiner. Nå er det viktig å gjøre veiene farbare og gjenopprette kommunikasjonen så snart som mulig, forteller van der Hor.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *