En ekstremt blodig måned i Syria

En halv million flere mennesker er under beleiring etter intens bombing i Damaskusregionen. Pasienter strømmer til sykehus støttet av Leger Uten Grenser.

Siden 22. juli har tre nye områder nord for Damaskus blitt beleiret. I Al Tal, Hameh og Qoudsaaya bor det om lag 600.000 mennesker. Mennesker blir stoppet og ransaket, og ingen form for medisinsk utstyr, mat, drivstoff eller andre elementære nødvendigheter er tillatt å ta med inn i disse områdene.

I de allerede strengt beleirede områdene slik som Mouadamiyieh har det blitt enda strengere. Ikke bare blir medisinsk utstyr og mat stoppet, men nå er det fullstendig umulig å ta seg inn i eller ut av området til fots. Selv for pasienter som trenger akutt livreddende behandling er det umulig å få til en medisinsk evakuering.

– Dette er en av de blodigste månedene siden det forferdelige angrepet med kjemiske våpen i august 2013, sier Alexander Buchmann, nødhjelpskoordinator i Leger Uten Grenser.  – I løpet av de siste 20 dagene med bombeangrep i Øst-Ghouta har vi sett en økning i pasienter som blir behandlet for krigsskader. Sykehusene vi hjelper er provisoriske og midlertidige strukturer, og det å få tak i medisiner er en farlig og utfordrende oppgave. De syriske legenes kontinuerlige forsøk på å redde liv under disse omstendighetene er dypt inspirerende, men situasjonen som har resultert i dette, er helt skandaløs.

Pasienter strømmer til

Leger Uten Grenser hjelper 13 provisoriske sykehus i Øst-Ghoutas beleirede områder. Disse rapporterer om en ekstrem økning i antall pasienter mellom 12. og 31. august. Leger Uten Grenser har tall fra seks sykehus som rapporterer om 377 dødsfall og 1932 sårede. 104 av de døde og 546 av de sårede var barn under femten år. Det tilsvarer omtrent ett av fire ofre.

– August var den verste måneden vi har sett rent medisinsk, sier en direktør ved et av sykehusene som får hjelp av Leger Uten Grenser. – Alle som ikke er skadet eller døde, kan prise seg selv heldige. Nå er det nok død og beleiring. Det er nok blod og elendighet. Nå er det nok.

Leger Uten Grenser i Syria

Leger Uten Grenser driver seks medisinske fasiliteter nord i Syria, og gir direkte hjelp til mer enn 100 helsestasjoner og feltsykehus over hele landet, med spesielt fokus på beleirede områder. Dette er hovedsakelig midlertidige fasiliteter uten hjelpearbeidere fra Leger Uten Grenser til stede, men hvor Leger Uten Grenser bidrar med både medisinsk støtte og opplæring for å hjelpe syrisk helsepersonell med å takle de ekstreme medisinske kravene de nå står ovenfor. Dette støttenettverket er blitt bygget opp over de siste fire årene.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *