Dødens Herskerinne av Bernhard Aichner

I gatekrysset hvor Dexter møter Six Feet under, finner du Blum og hennes mørke historie.

Blum er en spennende dame, med en mørk historie. Hun har hemmeligheter som ikke engang hennes ektemann vet om. Hun driver et begravelsesbyrå som har gått i familien. Med første øyenkast er hennes liv perfekt. Hun har en flott ektemann som er politi og er vel ansett i byen. Sammen har de to flotte barn som de elsker høyere enn noe annet. En dag rives den lykkelige tilværelsen bort fra Blum, og det eneste hun ønsker er hevn.9788202448417

Bernhard Aichner beskriver Blum, hennes følelsesliv og hennes verden på en høyst troverdig måte.  Han får frem kompleksiteten i karakteren hennes, samtidig som han også fjerner et skille mellom de kriminelle og alle oss andre. Det er tydelig at hans grunntanke er at vanlige mennesker kan gjøre forferdelige ting under de rette omstendigheter.

En tanke som er alt annet enn fremmed for meg etter jeg studerte kriminologi ved Universitetet i Oslo. Jeg gikk inn dit for å forstå det kriminelle sinnet, for jeg trodde faktisk verden var så svart/hvitt at det fantes gode og dårlige mennesker. I dag er jeg ikke i tvil om at alle mennesker har gode og dårlige sider. Et godt menneske kan gjøre onde ting, og et ondt menneske kan gjøre gode ting.

Psykologisk sett er dette en fascinerende bok, nettopp fordi man føres inn i Blum sin psyke. Uten at det blir for dyptpløyende, men akkurat nok til at man kan relatere seg til hennes følelsesliv og måten hun tar avgjørelser på. Selv avgjørelsene som fører til hennes onde handlinger.

Med første øyekast så ikke denne boken så veldig spennende ut. Den virket mer som et møte mellom tv-seriene Dexter og Six feet Under. Førstnevnte er også trukket frem i boken. Men så blir man kjent med Blum og hennes historie. Man blir kjent med henne gjennom hennes relasjoner som avdekker både en intens kjærlighet og et intenst hat. Hun er skildret med en blanding av sort humor og varme som gjør at du trekker på smilebåndets mens du lar deg føre inn i hennes morbide verden.

terning5Jeg gikk fra å være skeptisk til å like boka bare på de første sidene da jeg skjønte hvilken krimperle jeg hadde i hånda. Dette er en tvers igjennom spennende bok som drar deg med fra side til side gjennom detaljerte scenarioer og relasjoner. Dette er en bok jeg absolutt kan anbefale til sene sommerkvelder i lesekroken på terrassen, eller kanskje til og med på en lekker strand et sted i Syden. Uansett tror jeg dette er en bok mange vil like og la seg fascinere av.

(Cappelen Damm 2015)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *