Dagens helter?

Klokka er rett over 21.00 og den første dagen av Oslo Freedom Forum er overstått. Jeg tar en titt rundt på forskjellige medier og innser en ting: Beyonce og Jay Z overasket med plutselig besøk i Norge.

Som journalist og som menneske kjenner jeg at dette er noe som provoserer meg noe vilt og hemningsløst. Jeg har nemlig vært på Oslo Freedom Forum i dag, og der var det ekte helter som sto på scenen. Mennesker som daglig slåss en kamp for rettferdighet og betaler en dyr pris. Flere av dem har vært politiske fanger, eller samvittighetsfanger. De har flyktet milevis, overlevd tortur, sult og situasjoner som vi i den vestlige verden ikke en gang kan forestille oss. I norsk media var det egentlig kun en av de som sto på scenen som var interessant, nemlig spaltisten i Charlie Hebdo; Zineb El Rhazoui, og når klokka var 21, var hun langt nede på de fleste av nyhetstedenes forsider. Ja, og Beyonce og Jay Z var selvsagt på topp, gjerne med flere saker.

Ekte helter

Ser på på definisjonen av en helt eller heltinne, så handler det om en person som har utført en stordåd og som har vunnet stor heder og ære på grunn av dette. Det er også gjerne en person som har kommet fra en svakere posisjon og har vist heltemot i fare og motgang. Er det ikke slike mennesker vi bør fokusere på som forbilder for dagens ungdom?

Joda, Jay Z og Beyonce har sine historier de også og har jobbet hardt for å oppnå den karrieren de har i dg. Jay Z er en svoren businessmann og hylles like mye for det, som for sin musikk. Men har du noen gang hørt om Ji Seong-ho? Ikke jeg heller før han fortalte sin historie på Oslo Freedom Forum i dag. Båda han og tolken ble svært preget av følelser når han fortalte om hvordan han ved å stjele kull, klarte å forsørge sin familie. Han fortalte videre at en dag var han så utmattet at han mistet bevisstheten og falt ut av togvognen han satt i. Han ble påkjørt av toget og mistet venstre fot og hånd.

Shiraz Maher var ekstremist og aktivt medlem i Hizbut Tahrir. I dag kjemper han imot de samme holdningene som han selv hadde. Foto: Ole Christian Eklund
Shiraz Maher var ekstremist og aktivt medlem i Hizbut Tahrir. I dag kjemper han imot de samme holdningene som han selv hadde. Foto: Ole Christian Eklund

Han klarte å komme seg til sykehuset hvor han opplevde å være ved bevissthet og ubedøvet gjennom amputasjonen av foten. Han husker fremdeles lyden av sagen som traff beinet i foten. Til slutt klarte han å rømme fra Nord-Korea, til Sør-Korea gjennom flere land i Asia hvor han i dag studerer juss ved Dongguk Universitetet. Han jobber aktivt for å fortelle verden om situasjonen i Nord-Korea gjennom organisasjonene Now Action og Unity for Human Rights. HAN er min helt.

Ekstremist eller ikke?

Ti år senere begynte han å føle seg usikker på det han drev med. Var det han drev på med riktig? Da hans kamerater arrangerte bombeattentat i London samme år, bestemte han seg for at det var nok. Han gikk igjennom den harde forvandlingen fra å være fundamentalist, til å bli en som slåss imot det radikale Islam. For å gjøre dette måtte han forlate alle hans venner og han måtte skape seg en ny identitet. Hvem var han? Jeg vet hvem han er, han er min helt.

Dette er bare noen av de spennende menneskene og gripende historiene du får høre på Oslo Freedom Forum. Du får et litt annet perspektiv på ting når du ser Ji Seong-ho stå på scenen, med de gamle krykkene han brukte under flykten fra Nord-Korea, høyt hevet over hodet. Krykkene hans far lagde til han etter at han mistet foten.

Hans far laget disse krykkene til han etter at han mistet venstrefoten. De hjalp godt på flukten til Sør-Korea. Foto: Ole Christian Eklund
Hans far laget disse krykkene til han etter at han mistet venstrefoten. De hjalp godt på flukten til Sør-Korea. Foto: Ole Christian Eklund

Følg Oslo Freedom Forum LIVE 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *