Barneklær – fornuft eller følelser

on

Handler vi barneklær for å bøte på dårlig samvittighet eller av omsorg for barnet? Norske barnegarderober er mer velfylte enn noen gang, og foreldre opplever stor glede ved å kjøpe nye barneklær. Enkelte hevder dette er et uttrykk for en materialistisk livsstil. Er det nødvendigvis riktig?

av: Linn Lovendahl

Vi elsker å handle klær til barna våre, og vi er opptatt av at barnet skal ha riktige klær, både tilpasset årstid, aktivitet og situasjon.  Vi handler stadig mer barneklær, og mange stiller seg kritisk til om det virkelig er nødvendig å ha så velfylte garderober som mange av dagens prinser og prinsesser har.

De aller fleste foreldre har nok opplevd å måtte legge bort for små barneklær som aldri har vært brukt, og som fortsatt har merkelappen på. De aller fleste har nok også innimellom mistet den fulle oversikten over hva som finnes i skapet eller kommoden. Mange vil nok være helt enig i at det ikke alltid er fornuften som får styre, når posene fylles opp med nye, vakre og stilige barneklær.

Men det er jo så mye fint! Butikkene bugner av klær! Vi fristes av stilige antrekk som kyndige selgere har satt sammen, og vi ser for oss akkurat hvor fin nettopp vårt barn ville blitt i den utstilte kreasjonen. Dessuten: I det du har plukket med deg rikelig med klær og er på vei til kassen, så finner den hyggelige selgeren frem enda flere skatter som passer perfekt sammen med det du allerede har hengende på armen. Så klart du må ta med det også, det var jo så fint!

I våre dager kan man dessuten handle klær til barna døgnet rundt, så det hjelper ikke å styre unna fristelsen ved å holde seg hjemme. For i motsetning til vanlige butikker, så holder jo nettbutikker med barneklær åpent 24 timer i døgnet, hele året! Når som helst kan du sette deg ned i go’stolen med pc, nettbrett eller smarttelefon og fråtse i et stort antall nettbutikker som alle tilbyr fine, tøffe, søte og stilige barneklær på nett. Bestilling er gjennomgående enkelt, og de nye klærne kommer rett hjem i postkassen. Bytterett har du også, i tilfelle du bestiller feil størrelse. Helt genialt!

Husk likevel at ikke alle nettbutikker er like seriøse, og i motsetning til i vanlige butikker har du ingen garanti for at du faktisk får det plagget du betaler for. Det kan derfor lønne seg å være litt kritisk ved valg av nettbutikk, samt gjøre noen enkle forundersøkelser før du legger igjen mye penger. Hvis du først finner en seriøs nettbutikk, så er dette en glimrende måte å handle barneklær på, som sparer deg for mye tid i en travel hverdag. I tillegg finner du ofte mange annerledes og spennende merker i de forskjellige nettbutikkene, som ikke er så lett å få tak i overalt ellers.

Felles for om du handler barneklær i vanlig butikk eller i nettbutikk, er gleden ved å kunne kle opp barnet i noe nytt. Gleden ved å se hvor nydelig hun ble i den nye kjolen. Hvor skjønn minstegutten ble i den søte sparkebuksen. Gleden og tilfredsstillelsen ved å vite at barnet ditt er velkledd og har passende klær i forhold til vær og vind.

Hvorfor gir dette oss glede? Mange av de som er kritiske til at enkelte handler klær som barnet strengt tatt ikke trenger, mener at det er en usunn trang til materialistiske goder som ligger bak. En såkalt «mye vil ha mer»-holdning. Noen hevder det er en form for kompensasjon for at vi er (for) lite til stede i barnas liv. At vi kjøper oss god, eller i det minste bedre, samvittighet.

Men er det utenkelig at årsaken faktisk er av positiv karakter? Ligger det ikke mye omsorg i det å hjelpe barnet til å ta seg godt ut? Vi vasker og steller barnet, vi kjemmer håret, pynter jentene med fletter og pene strikk og styler gutta med voks. Vi lærer barnet gode manerer så tidlig vi kan. Nettopp fordi vi ønsker at barnet skal bli godt likt blant andre, både barn og voksne. Er ikke også måten vi kler oss på en del av de sosiale kodene, på lik linje med å takke pent for maten, ikke snike i køen, og hilse pent på andre mennesker?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *