Arizonas guvernør stanser homofiendtlig lov

Phoenix (NTB-Reuters): Arizonas republikanske guvernør Jan Brewer la onsdag ned veto mot en lov som ville gjøre det lovlig for butikk- og restauranteiere å nekte homofile adgang om det krenket deres tro.

Loven, som ble vedtatt i forrige uke av det republikanske flertallet i delstatens folkevalgte forsamling, åpnet for at de kunne bruke sin religiøse overbevisning til å avvise homofile par og alle andre i døra.

Kritikerne kaller loven en åpen invitasjon til diskriminering, og den er også møtt med kraftig motstand fra mektige næringsinteresser og borgerrettighetsorganisasjoner

Brewer kom dermed under et stadig sterkere press for å avvise loven etter hvert som flere store konserner og enkelte ledende republikanere, som John McCain, gikk imot den.

Super Bowl

Blant andre som gikk imot loven var de nasjonale baseball- og fotballforbundene. Fotballforbundet truet med å flytte den berømte Super Bowl-kampen i januar neste år bort fra Arizona.

Konservative Brewer, som tidligere er blitt sterkt kritisert for sin harde linje mot innvandrere fra Mexico og Mellom-Amerika, la an en forsonlig tone da hun antydet at hun var redd for at delstaten skulle framstå som diskriminerende.

– Religiøs frihet er en kjerneverdi i USA og i Arizona. Det er også motstand mot diskriminering, sa hun.

Ingen er krenket

I sin begrunnelse for å nedlegge veto sa den konservative Brewer at loven ville skape flere problemer enn den hadde til hensikt å løse.

Hun sa også at det hadde vist seg at de samme næringsinteressene den skulle beskytte, var imot den, og at loven ikke var svar på noe akutt behov når det gjelder religiøs frihet.

– Jeg har ikke hørt om ett eneste eksempel i Arizona på at noen forretningsdrivendes religiøse frihet er blitt krenket, sa hun.

Homofile aktivister som var samlet utenfor guvernørens kontorer, jublet da vetoet mot loven ble kjent.

Trend

De folkevalgtes vedtak i Arizona brøt med en trend den siste tiden der domstoler i flere delstater, fra Virginia til Utah og sist i Texas, har opphevet forbud mot likekjønnede ekteskap fordi de krenker grunnloven.

17 amerikanske delstater samt hovedstadsområdet District of Columbia anerkjenner nå likekjønnede ekteskap. Trenden fikk økt fart da høyesterett i juni besluttet at alle lovlig gifte likekjønnede par har rett til alle føderale velferdsgoder.

Arizona er blant de mer enn 30 delstatene der likekjønnede ekteskap ennå ikke anerkjennes.(©NTB)

(©NTB)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *