25 år med Fairtrade

on

Fairtrade markerer i disse dager at det er 25 år siden merkeordningen første gang så dagen lys. Det hele startet med en Mexico-produsert kaffe som ble solgt i Nederland under navnet Max Havelaar. Siden den gang har Fairtrade vokst seg til å bli verdens største merkeordning for rettferdig handel.

– Vi vet at 80% av all handel foregår mellom industri- og utviklingsland og at millioner av bønder og arbeidere lever i fattigdom. Fairtrade har gjennom 25 år jobbet bredt og dokumentert at rettferdig handel er et svært effektivt verktøy i bekjempelsen av fattigdom, sier Marianne Størseth, daglig leder i Fairtrade Norge.

I starten omfattet merkeordningen kun kaffe, men det kommer stadig flere produkter som er Fairtrade-merket. Globalt er det nå mer enn 30 000 produkter som er Fairtrade-merket og produktene selges i mer enn 125 land.

Nærmere en halv millard i omsetning i 2012

Også i Norge ser man at interessen for Fairtrade-merkede produkter øker. Tall fra 2012 viser at salget økte med hele 17%. Totalt brukte norske forbrukerne nærmere en halv milliard norske kroner på rettferdig handlete varer i 2012.

-I Norge er det stort sett kaffe, bananer og blomster som har hatt de store volumene, men også her opplever vi en økning i etterspørselen av nye produkter. Det er spesielt is, iskaffe, vin og sjokolade som blir mer populært, sier Størseth.

Det største markedet for Fairtrade-merkede produkter i dag er Storbritannia, og man ser en betraktelig økning også i store markeder som Tyskland, Sverige og Sveits.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *